Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo Vietname sa zrejme šíri hybridná mutácia KORONAVÍRUSU: Je veľmi infekčná! Platia prísne zákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Hau Dinh)

HANOJ - Hočiminovo Mesto pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu s chorobou covid-19 obmedzilo zhromažďovanie na verejnosti. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Opatrenia v tomto najväčšom vietnamskom meste, kde žije zhruba deväť miliónov ľudí, začne platiť v pondelok a potrvá zatiaľ dva týždne.

Hočiminovo Mesto je obchodnou metropolou takmer stomiliónovej krajiny, kde sa tento mesiac výrazne zhoršila epidemická situácia. Dôvodom môže byť nový variant koronavírusu, ktorý je kombináciou indickej a britskej mutácie. Vietnamská vláda o ňom informovala v sobotu a podľa nej sa prenáša rýchlejšie než predtým známe varianty.


AKTUÁLNE Vo Vietname zistili nový variant KORONAVÍRUSU: Ide o veľmi infekčný hybrid


Akcie nad 10 ľudí budú zakázané

"Všetky akcie, na ktorých sa má stretnúť viac ako desať ľudí, budú v celom meste zakázané," uviedli dnes miestne médiá s odkazom na nové opatrenia v najväčšom meste Vietnamu. Podľa nich vláda zvažuje tento limit ešte znížiť na päť. Opatrenie súvisí aj s bohoslužbou v miestnom kostole, kde veriaci sedeli tesne vedľa seba bez toho, aby mali rúška, a spievali. Pozitívny test na koronavírus potom malo vyše 100 z nich.

Vo Vietname sa zrejme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Hau Dinh)

Už v piatok sa v Hočiminovom Meste, ktoré je známe tiež ako Saigon, zavreli obchody a reštaurácie a až do odvolania sa tam nekonajú bohoslužby. Od pondelka vláda obmedzí tiež pohyb ľudí v jednej z jeho najhustejšie obývaných štvrtí Go Vap, kde budú smieť ľudia z domu len v najnutnejších prípadoch.

Vo Vietname sa zrejme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila)

Vietnam, ktorý má približne 98 miliónov obyvateľov, vlani evidoval len veľmi malé denné počty prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, a to maximálne niekoľko desiatok denne. Situácia sa výrazne zhoršila tento mesiac, kedy tam zaznamenávajú niekoľko sto prípadov denne, najviac ich bolo vyše 370. Celkom sa doteraz v tejto krajine potvrdilo asi 6500 prípadov infekcie novým typom koronavírusu a 47 úmrtí spojených s chorobou covid-19. Viac ako polovica z týchto nákaz pripadá na posledný mesiac.

Viac o téme: OpatreniaNárastObmedzeniePrípadyVietnamZhromažďovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu