Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trýznivé VIDEO: Astronaut sleduje z vesmíru tragédiu, ktorá sa odohráva na Zemi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TikTok/footage_of_the_wtc)

NEW YORK - Toto video zachytáva okamih, keď astronaut s hrôzou sledoval z vesmíru, ako sa zrútila južná veža Dvojičiek počas teroristického útoku z 11. septembra v New Yorku. Nachádzal sa vtedy vo vnútri Medzinárodnej vesmírnej stanice. Spomína na strach o svojich blízkych, ktorí boli v tom čase v meste.

VIDEO Neuveriteľný príbeh z 11. septembra 2001: Práve narodený syn zachránil život svojmu otcovi!

Frank Culbertson bol počas teroristických útokov v roku 2001 jediným Američanom, ktorý sa nenachádzal na Zemi, ale na ISS spolu s dvomi ruskými kozmonautmi. Práve tam sa stali svedkami toho, ako sa zrútili Dvojičky. Pri pohľade z vesmírnej stanice Culbertson uvidel dym, ktorý sa valil z jednej z veží. Bol to pre neho priam trýznivý okamih, o ktorom prehovoril v dokumente z roku 2014 s názvom Astronauts: Houston We Have a Problem. Zábery z neho nedávno zdieľala na TikToku osoba známa ako @footage_of_the_wtc.

@footage_of_the_wtc

#southtowercollapses #NEVERFORGET #september11th2001 #NEWYORK #usa#🇺🇸 #space #firstresponders

♬ original sound - IG—>”Worldtraderare”Go follow

"Počasie bolo v ten deň úplne jasné. Ľahko som videl New York a v ňom veľký čierny stĺp dymu vychádzajúci z mesta. Keď som priblížil videokameru, zbadal som veľkú šedú škvrnu obklopujúcu južný Manhattan. To, čo sme videli, bola druhá padajúca veža," opísal desivé momenty astronaut. O tom, čo sa v USA stalo, sa dozvedel až po tom, ako zavolal na Zem kvôli rutinnej lekárskej prehliadke. "Frank, nemáme tu dole veľmi dobrý deň," odpovedali mu v telefóne. 

Teroristický útok na Svetové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Culbertson následne vysvetlil, že z vesmíru vidí, čo sa v New Yorku deje. Na druhú stranu linky odkázal, že on aj jeho kolegovia myslia na ľudí v meste a modlia za nich. "Chcem len, aby ľudia v New Yorku vedeli, že ich mesto vyzerá z vesmíru stále veľmi krásne," dodal vo videu. V dokumente ďalej vysvetľuje, ako NASA v ten deň vybavila telefonický rozhovor s Frankovou manželkou, aby mohol skontrolovať svoju rodinu a ubezpečiť sa, že sú v poriadku. 

Viac o téme: Astronaut11. septemberTeroristický útokDvojičkySvetové obchodné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu