Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Pri tragickom páde boeingu zahynulo takmer 200 ľudí: Za nešťastie zrejme mohli osy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/AP)

PUERTO PLATA - Tragický pád Boeingu 757 na trase z Dominikánskej republiky do Frankfurtu nad Mohanom, ktorý sa pred štvrťstoročím, 6. februára 1996, zrútil do oceánu, zavinil chybný indikátor rýchlosti. Ten pilotovi hlásil, že lietadlo letí rýchlejšie než v skutočnosti. Tento indikátor zrejme negatívne ovplyvnili upchaté Pitotove trubice, v ktorých sa podľa entomológov mohli uhniezdiť osy.

Lietadlo prevádzkované dominikánskou spoločnosťou Alas Nacionales, ktorej majiteľom bola turecká Birgenair, odštartovalo z Puerta Plata krátko pred polnocou. Boeing mal potiaže už pri štarte. Napriek tomu vzlietol. Chvíľu po štarte sa problémy opakovali a kapitánov rýchlomer ďalej ukazoval, že stroj letí príliš rýchlo. Posádka sa vtedy rozhodla ubrať rýchlosť, čo spôsobilo, že letúň v skutočnosti letel príliš pomaly a začal padať na hladinu oceánu. Kapitánovi sa ho už nepodarilo zdvihnúť a zrútili sa do mora. Všetkých 189 osôb, prevažne nemeckých turistov vracajúcich sa z dovolenky, zahynulo. 

VIDEO Pri tragickom páde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/AP)

V nasledujúcich dňoch sa vzhľadom na to rozbúrené more a hojný výskyt žralokov podarilo vyloviť pozostatky len 72 cestujúcich. Na dne mora zostali aj trosky lietadla rozlomeného na niekoľko kusov, ktoré boli rozptýlené na ploche 250x500 metrov. Čiernu skrinku vylovil z hĺbky viac ako dva kilometre americký námorný robot Marion C II. Na základe analýzy záznamov boli piloti presvedčení, že nabrali rýchlosť zodpovedajúcu výške 2100 metrov, v ktorej sa lietadlo pred pádom nachádzalo. Až tesne pred zrútením sa rozozneli poplašné signály hlásajúce, že boeing stráca výšku. Príčina chybného hlásenia zrejme spočívala v zariadení, ktoré umožňuje merať rýchlosť prúdenia média jeho prevedením na tlak, v takzvanej Pitotovej trubici. Keď je upchatá, údaje o dynamickom tlaku sú chybné a rýchlomer ukazuje nesprávne údaje. 

Desivé VIDEO z letiska: Boeing zachvátili plamene, hustý dym sa valil z kokpitu

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že trubice mohli byť niečím upchaté. Zistili, že po údržbe neboli na trubice nasadené žiadne kryty a lietadlo predtým stálo tri týždne na ploche letiska. Pri pátraní po príčine upchatia Pitotových trubíc pomohli entomológovia. Podľa nich sa v oblasti vyskytuje veľké množstvo najrôznejších druhov hmyzu a jedným z nich je osa kutilka. A podľa odborníkov si tento druh ôs hľadá pri budovaní hniezda dutiny trubicovitého tvaru. 

Viac o téme: BoeingLetecké nešťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu