Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmito štyrmi symptómami, vaša imunita na COVID-19 bude trvať dlhšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADISON - S príchodom vakcíny takmer každý dúfa, že pandémia už čoskoro dostane stopku. U ľudí, ktorí prekonali COVID-19, bola otázka, ako dlho potrvá ich imunita voči koronavírusu, predmetom vedeckého výskumu. Vedci teraz odhalili príznaky, ktoré vám napovedia, ako dlho vás bude imunitná reakcia chrániť.

Nová štúdia odborníkov z Univerzity vo Wisconsine, ktorá bola publikovaná ako predtlač 6. januára a zatiaľ nebola recenzovaná, analyzovala krvné testy u 113 pacientov infikovaných koronavírusom päť týždňov po zotavení z choroby. Následne prebehlo ďalšie pozorovanie tri mesiace po chorobe. Vedci sa rozhodli stanoviť hladinu koncentrácie protilátok cirkulujúcich v ich systémoch v obidvoch intervaloch. Zistenia potvrdili výsledky ďalších štúdií, podľa ktorých pacienti, ktorými sú staršie, ťažko choré osoby či muži, majú vyššie koncentrácie protilátok, čo je kľúčový indikátor imunity. 

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmito
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Celkovo vedci vďaka výskumu zistili, že zatiaľ čo hospitalizovaní jedinci mali vyššiu hladinu protilátok ako tí nehospitalizovaní, u pacientov, ktorí neboli hospitalizovaní, však príznaky viedli k rôznym hladinám protilátok. Pokiaľ pacienti trpeli kašľom, bolesťou tela a hlavy, nevoľnosťou a zvracaním, znamenalo to, že si ich telo vytvorilo protilátky. Naopak, ak sa u pacientov vyskytla zimnica, dýchavičnosť, tlak na hrudníku, bolesti hrdla, strata chuti alebo čuchu a nádcha alebo upchatý nos, znamená to, že protilátky nemali. Autori štúdie napriek tomu poukazujú na to, že je potrebný ďalší výskum zameraný na druh a životaschopnosť protilátok. Ak však máte počas ochorenia COVID-19 tieto príznaky, môžete predpokladať, že vaša imunitná rezistencia voči znovunakazeniu bude podstatne vyššia:

Horúčka

Vysoká teplota je zvyčajne známkou toho, že vaše telo bojuje proti infekcii. Ale v prípade covidu to môže byť tiež znakom toho, že vaša imunitná odpoveď generuje viac protilátok. "Horúčka je známkou systémovej zápalovej reakcie, čo naznačuje, že takáto zápalová reakcia môže byť kľúčom k rozvoju silnej protilátkovej odpovede anti-SARS-CoV-2," napísali výskumníci. 

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmito
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Strata apetítu

Keď je človek chorý, obvykle zaznamená pokles chuti do jedla. To znamená, že strata apetítu môže signalizovať veľkú imunitnú reakciu prebiehajúcu vo vašom tele. 

Pandémia koronavírusu obrátila pozornosť na doteraz ignorovaný FENOMÉN: Zvyšuje riziko smrti!

Hnačka

Zatiaľ čo problémy so žalúdkom sú známym príznakom potenciálne závažného priebehu COVID-19, vedci poznamenávajú, že u hospitalizovaných pacientov nezaznamenali zvýšený výskyt hnačky. Výskum však zistil, že symptóm sa objavil u nehospitalizovaných pacientov s vyššou protilátkovou odpoveďou. Vedci zároveň špekulujú, že výskyt hnačky počas COVID-19 môže naznačovať, že vírus infikoval gastrointestinálny systém, čo by "priamo zvýšilo protilátkovú odpoveď, napríklad aktiváciou zápalového procesu". 

KORONAVÍRUS Ak trpíte týmito
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Bolesť brucha

Vedci pripisujú bolesti brucha rovnakej infekcii, ktorá spôsobuje hnačky u pacientov s COVID-19. Aj naďalej ale zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: ImunitaKoronavírusCOVID-19Symptóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu