Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lekári radia: Ľudia vôbec nemusia cez Vianoce pribrať, stačí, ak dodržíte TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Vianočné sviatky, kedy ľudia vo väčšej miere konzumujú tučné a sladké jedlá či alkohol, je možné zvládnuť aj bez priberania. Podľa lekárov je ale nutné príjem jedla kompenzovať pohybom a ísť napríklad každý deň na prechádzku. Vyplýva to z odporučenia, ktoré zverejnili odborníci na výživu zo Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe (VFN).

Ľudia sa nemusia dobrôt ako sladkosti, chlebíčky či zemiakový šalát vzdať, stačí dodržiavať niektoré zásady. Pre udržanie hmotnosti je podľa expertov dôležité mať povedomie o energetickej hodnote konzumovaného jedla. Využiť sa dajú aj rôzne aplikácie, pomocou ktorých ľudia môžu monitorovať svoj energetický príjem. "Všeobecne možno odporučiť nemať pochutiny typu sladkosti či orechy vystavené na stole v priebehu dňa, ale cielene si určité množstvo dať na tanier a zjesť povedzme ako desiatu ku káve," radí Aneta Sadílková, nutričná terapeutka VFN a 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity. Započítať by pritom mali ľudia aj alkohol, ktorý má veľký obsah energie a naviac zvyšuje chuť na jedlo. 

Lekári radia: Ľudia vôbec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

O tom, či ľudia počas Vianoc priberú, nerozhoduje podľa Sadílkovej štedrovečerná večra s vyprážaným kaprom a šalátom, ale stravovanie počas celých sviatkov. Zradné môžu byť i zdravšie sladkosti, keď ludia napríklad namiesto masla použijú viac orechov, cukor nahradia sušeným ovocím alebo klasickú bielu múku nahradia špaldovou. Takéto dobroty sú síce nutrične hodnotnejšie, ale môžu mať rovnako alebo dokonca viac energie, a teda sa neodporúča ho jesť vo väčšom množstve. 

Lekári radia: Ľudia vôbec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
 

Ľudia by si taktiež mali na každý deň naplánovať nejakú pohybovú aktivitu. Podľa lekárov nemusí ísť práve o náročné cvičenie alebo behanie. Postačí chôdza. "Cieľom nie je dosiahnuť určitý počet krokov, ale ich navýšenie o päť až desať percent oproti objemu krokov dosahovanému v bežných dňoch. Jedine tak sa vám môže podariť aspoň čiastočne spáliť prebytočnú energiu z jedla," vysvetlil lekár III. internej kliniky - kliniky endokrinológie a metabolizmu VFN Martin Matoulek. Na meranie chôdze môžete využiť napríklad krokomer či mobilnú aplikáciu. "Nie je potrebné počas sviatkov práve chudnúť, dôležitejšie je udržať si rovnakú hmotnosť, akú ste mali Mikuláša, aj na Troch kráľov," dodáva Matoulek. 

Viac o téme: PohybVianočné sviatkyPriberanieHodovanieVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu