Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rázny krok Británie: Od apríla 2022 obmedzí reklamy na nezdravé potraviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo zakáže od apríla 2022 reklamné kampane podporujúce predaj potravín s vysokým obsahom tuku, cukru alebo soli. Oznámila to v pondelok britská vláda.

V súvislosti s týmito potravinami zakáže Londýn reklamné kampane typu "kúp jedno a ďalšie máš zadarmo". Takisto nebude povolené bezplatné dopĺňanie pohárov s nealkoholickými sladenými nápojmi, píše agentúra Reuters. Opatrenia určia miesta v obchodoch, na ktorých nebude možné umiestňovať reklamy na tieto potraviny. Propagácia nezdravých výrobkov nebude povolená pri pokladniach, vchodoch do predajní a na konci uličiek s tovarom.

Obmedzenie reklám má podľa námestníčky britského ministra zdravotníctva Jo Churchillovej zabezpečiť, aby výber zdravších potravín bol pre ľudí "jednoduchšou voľbou". "Vytvorenie prostredia, ktoré každému pomáha častejšie jesť zdravšie potraviny, je dôležité na zlepšenie zdravia krajiny," povedala.

Obezita je podľa vlády dlhodobo jedným z najväčších problémov v oblasti verejného zdravia. Takmer dve tretiny dospelých osôb v Anglicku majú nadváhu a každé tretie dieťa končiace prvý stupeň základnej školy má nadváhu alebo trpí obezitou. Británia obmedzenie v súvislosti s reklamami typu "kúp jedno a ďalšie máš zadarmo" navrhla už v júli a takisto oznámila opatrenia zakazujúce televízne a internetové reklamy na rýchle občerstvenie pred 21.00 h. Minulý mesiac navrhla úplný zákaz na propagáciu nezdravých potravín na internete.

Viac o téme: ReklamaObmedzenieBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu