Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Letectvo zachytilo najväčšiu ľadovú kryhu na svete: Je tak veľká, že ju museli fotiť na viackrát

Kryha je tak veľká, že sa ju nepodarilo zachytiť na jednej fotografii
Kryha je tak veľká, že sa ju nepodarilo zachytiť na jednej fotografii (Zdroj: Twitter/Government SGSSI)

LONDÝN - Britské letectvo (RAF) nad južným Atlantikom vyfotografovalo najväčšiu kryhu na svete. O unikátnych záberoch ľadového kolosu s rozlohou 4200 kilometrov štvorcových napísal web BBC. Má množstvo prasklín a obklopujú ho menšie kusy ľadu. Posúva sa smerom k ostrovu Južná Georgia, ktorý je súčasťou britského zámorského územia v južnom Atlantiku.

Aktuálne je kryha, ktorá dostala názov A68a, od ostrova vzdialená asi 200 kilometrov a hrozí, že uviazne v plytkých vodách pri jeho pobreží. Úlohou prieskumného letu bolo zhromaždiť dáta na vyhodnotenie rizík. Satelitné snímky z uplynulých dní taktiež ukazujú, že sa okraje kryhy rýchlo odlamujú, k čomu výraznou mierou prispieva vlnobitie. Niektoré odlomené kusy ľadu sú obrovské a je nutné ich pohyb monitorovať, pretože môžu ohroziť lode. 

Momentálne sa kolos plaví na ostrov Južná Georgia. Unášajú ho však silné prúdy, ktoré by ho mohli odkloniť tak, že obopláva južný cíp ostrova. V prípade, že by kryha uviazla pri pobreží, mohla by ohroziť tamojšie tučniaky a tulene. Zrejme by aj zablokovala trasy, ktorými sa zvieratá vydávajú za potravou, a znemožnila im tak kŕmenie mláďat. Ľadová masa by takisto rozdrtila živočíchov, ktorí žijú na morskom dne. Kryhy so sebou ale na druhej strane prinášajú veľké množstvo prachu, ktorý je výhodný pre planktón, čo má zas vplyv na potravinový reťazec. 

Vedci upozorňujú na veľkú hrozbu: Od Antarktídy sa odtrhla obria kryha a plaví sa ďalej!

Kryha A68a sa v roku 2017 odtrhla od antarktického ľadovca Larsen-C. Jej vtedajšia rozloha činila takmer 6000 kilometrov štvorcových. Odborníkov prekvapuje, že sa odvtedy viac nerozpadla. 

Viac o téme: Ľadová kryhaA68a
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu