Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivé varovanie vedcov: Na svete je 850 000 nepoznaných vírusov, hrozia oveľa smrteľnejšie pandémie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BONN - Medzinárodný tím odborníkov varuje, že vtáky a cicavce môžu byť nositeľmi viac ako 800-tisíc doposiaľ neobjavených vírusov, ktoré by mohli infikovať ľudstvo. V tejto súvislosti navrhujú úplné predchádzanie vzniku týchto vírusových chorôb. Naše zdravie je totiž priamo závislé na zdraví planéty. Pokiaľ nepodnikneme správne kroky, ďalšia pandémia tu bude čo nevidieť.

Medzinárodný tím 22 odborníkov v správe avizoval, že existuje od 540 000 do 850 000 doposiaľ nepreskúmaných vírusov, ktoré sa môžu vyskytnúť u vtákov a cicavcov. Následne by mohli infikovať ľudí. Správu vypracoval tím zložený z biológov, ekológov a odborníkov na choroby, ktorých zvolila Medzivládna vedecko-politická platforma pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). 

Z najnovšieho zistenia vedcov mrazí: Svet čelí syndémii, zlá prognóza aj po skončení pandémie

Riziká takéhoto šírenia rýchlo stúpajú a každý rok sa u ľudí objaví viac ako päť nových ochorení. Každé z nich môže mať pandemický potenciál. Experti ale podotkli, že by bolo nesprávne z výskytu týchto vírusov viniť výhradne divé zvieratá. Aj súčasná pandémia je totiž spôsobená ľudskými činnosťami a ich vplyvom na životné prostredie. "Rovnaké ľudské činnosti, ktoré vedú k zmene podnebia a strate biodiverzity, zvyšujú aj riziko vzniku pandémie prostredníctvom vplyvov na naše životné prostredie," vysvetlil predseda workshopu IPBES a prezident Aliancie EcoHealth Peter Daszak. Zároveň dodal, že pandémiám sa dá zabrániť len vďaka prevenciám.

Desivé varovanie vedcov: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Základom by mala byť ochrana divej zveri a tiež snaha predchádzať vzniku zoonotických chorôb. Opatrenia ani vakcíny by pravdepodobne nepomohli. To by ale znamenalo zastavenie odlesňovania, intenzívneho poľnohospodárenia či odchytu a konzumácie divých druhov zvierat. Medzi odporúčané opatrenia patria dane z mäsa a živočíšnej výroby či obmedzenie obchodu s voľne žijúcimi druhmi zvierat. Obchod a konzumácia divokej zveri za účelom stravovania, liečenia, kožušiny a domácich miláčikov totiž viedli k strate biodiverzity a novým chorobám, vrátane SARS a COVID-19. Medzi ďalšie potenciálne možnosti zníženia rizika vzniku pandémie patrí aj obmedzenie obchodu a spotreby produktov ako mäso, palmový olej, exotické dreviny či dreviny, ktoré sa ťažia. "Bez preventívnych stratégií sa budú pandémie objavovať častejšie, šíriť sa rýchlejšie, zabíjať viac ľudí a ovplyvňovať globálnu ekonomiku s ničivejšími dopadmi ako kedykoľvek predtým," upozornili vedci vo svojej správe. 

Desivé varovanie vedcov: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa ich odhadov by tieto kroky ročne stáli približne 34 až 50 miliárd eur. Ide však len o zlomok nákladov na boj proti pandémiám ako je tá súčasná. "Súvislosť medzi zdravím planéty a ľudským zdravím je zjavná. Pandémia ochorenia COVID-19 ju však dostala do povedomia všetkých," vyhlásil ekológ Guy Poppy. Spolu s kolegami z výskumného tímu varuje, že ak sa ľudstvo nezachová zodpovedne a nepodnikne potrebné kroky, nie je otázkou, či budeme svedkami ďalšej pandémie, ale skôr kedy.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu