Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pre zmutovaný KORONAVÍRUS na norkových farmách v Dánsku uzavreli Severné Jutsko

Pre zmutovaný koronavírus na norkových farmách uzavreli Severné Jutsko
Pre zmutovaný koronavírus na norkových farmách uzavreli Severné Jutsko (Zdroj: SITA/AP/Claus Bjoern Larsen/Ritzau Scanpix )

KODAŇ - Dánska premiérka Mette Frederiksenová oznámila vo štvrtok nové obmedzenia týkajúce sa viac ako 280.000 ľudí žijúcich v regióne Severné Jutsko, kde sa v súvislosti s norkovými farmami objavila u ľudí zmutovaná verzia nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Od dnešného večera sa občanom siedmich oblastí Severného Jutska silne odporúča, aby zostali vo svojej oblasti a zabránili šíreniu infekcie," povedala Frederiksenová na tlačovej konferencii. Takisto sa ostatným odporúča, aby do týchto oblastí necestovali, nakoľko tam budú zatvorené aj bary a reštaurácie. "Žiadame vás v Severnom Jutsku o niečo skutočne mimoriadne," uviedla premiérka na margo takéhoto "skutočného uzavretia" regiónu. V smere do regiónu, ako aj z neho bude zastavená premávka autobusov aj vlakov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nákaza zmutovanou verziou vírusu sa potvrdila už u 12 ľudí - z toho 11 prípadov bolo v uzavretom regióne a jeden mimo neho. Kodaň varovala, že táto mutácia môže ohroziť účinnosť akejkoľvek budúcej vakcíny. Dánsko, najväčší producent kožušín z noriek, v stredu oznámilo likvidáciu všetkých týchto zvierat, pretože na farmách bola zistená zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. V Dánsku je pritom celkovo 1080 norkových fariem, kde chovajú 15 až 17 miliónov týchto zvierat.

Viac o téme: DánskoFarmaMutáciaKoronavírusNorky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu