Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Z najnovšieho zistenia vedcov mrazí: Svet čelí syndémii, zlá prognóza aj po skončení pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

LONDÝN - Svet sa teraz potýka s rastúcim počtom ľudí s chronickými ochoreniami a pretrvávajúcimi infekčnými chorobami, čo v kombinácii so zlyhaním zdravotných systémov v prevencii a znečistením vzduchu zvyšuje bilanciu úmrtí s koronavírusom. Uvádza to nová štúdia publikovaná vo vedeckom časopise The Lancet.

Štúdia Globálnej záťaže ochorení (GBD) analyzuje 386 príčin úmrtí, 369 ochorení a zranení a 87 rizikových faktorov v 204 štátoch s cieľom poskytnúť podrobný prehľad na zdravie svetovej populácie a vplyv covidu-19. Podľa šéfredaktora The Lancet Richarda Hortona predstavuje koronavírusová pandémia v kombinácii s vysokou celosvetovou mierou obezity, cukrovky a ďalších chronických ochorení tzv. "syndémiu". Agentúra Reuters označuje výskum za najkomplexnejší svojho druhu. Podľa neho sú celosvetovo hlavnými príčinami zdravotných problémov u ľudí vo veku 50 rokov a viac ischemická choroba srdca, mŕtvica a cukrovka. U mladších ľudí vo veku 10-49 rokov sú to naopak dopravné nehody, HIV/AIDS, bolesti dolnej časti chrbta a depresie. 

Z najnovšieho zistenia vedcov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia taktiež uvádza, že pre globálnu populáciu predstavujú zdravotné krízy, ako je pandémia covidu, väčšie ohrozenie aj kvôli tomu, že rastú počty ľudí s chronickými chorobami a zdravotné systémy častokrát zlyhávajú v boji s rizikovými faktormi, ktorým možno predchádzať. Horton preto tvrdí, že je nutné nielen liečiť chorých, ale aj sa zamerať sa na sociálne nerovnosti, ktoré k rozvinutiu zdravotných problémov prispievajú.

Desivá PREDPOVEĎ Billa Gatesa o druhej vlne pandémie: Jeseň bude oveľa horšia, len toto nás zachráni

Vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, obezita a vysoký cholesterol, to sú zdravotné potiaže, ktorými trpia milióny ľudí po celom svete. A práve tie podľa odborníkov zohrali rozhodujúcu rolu v tom, že s koronavírusom zomrelo celosvetovo už viac ako milión ľudí. Tieto zdravotné problémy, ku ktorým prispieva nezdravá strava a nedostatok pohybu, sa budú naďalej podpisovať na zdraví občanov všetkých krajín aj po skončení pandémie. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu