Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budúcnosť unikátneho živočícha je v ohrození: Vedci majú riešenie, ako ho zachrániť

Vtákopysk (Ilustračné foto)
Vtákopysk (Ilustračné foto) (Zdroj: YouTube/San Diego Zoo Safari Park)

CANBERRA - Austrálski vedci sa obávajú o budúcnosť vtákopyska podivného, malého obojživelného cicavca, ktorý obýva rieky a toky niektorých austrálskych oblastí a Tasmánie. V posledných 30 rokoch sa rozloha prirodzeného prostredia vtákopyska v Austrálii zmenšila o viac ako pätinu, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na výskum univerzity Nového Južného Walesu. Najviac jeho prostredie ohrozujú klimatické zmeny či nadmerné čerpanie vody z riek. Vedci preto navrhujú, aby bol vtákopysk zaradený medzi ohrozené druhy.

Vtákopysk trávi značnú časť svojho života vo vode a pokles úrovne tokov pre neho predstavuje veľké ohrozenie. „Ak sa kvalita riek kvôli suchu a hrádzam zníži, tak existuje reálne riziko, že populácia vtákopyskov z niektorých tokov zmizne a už sa nevráti,“ uviedol výskumník z univerzity Nového Južného Walesu Richard Kingsford.

Vedci upozorňujú pred nepriaznivým trendom: Toto čaká Európu do polovice storočia

Odhady počtov tohto cicavca sa značne líšia. Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN) v roku 2016 odhadla, že populácia vtákopyskov sa pohybuje od 30.000 do 300.000 kusov. Odhad veľkosti populácie sťažuje fakt, že vtákopysk je nočné a plaché zviera a jeho výskyt je nerovnomerný.

Zaradenie vtákopyska medzi ohrozené druhy by podľa vedcov mohlo viesť k jeho väčšej ochrane zo strany úradov. Podľa BBC austrálske ministerstvo životného prostredia vyhradilo na ochranu vtákopyskov jeden milión austrálskych dolárov (vyše 616-tisíc eur). V súčasnosti IUCN považuje vtákopyska za takmer ohrozený druh.

Viac o téme: VtákopyskOhrozený druh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu