Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci zistili, kto je najnáchylnejší sa nakaziť KORONAVÍRUSOM: Sú to ľudia s touto krvnou skupinou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

SUNNYVALE - Americká biotechnologická spoločnosť 23andMe zverejnila ešte v júni predbežné výsledky svojej štúdie, ktoré naznačovali, že ľudia s krvnou skupinou O majú menšiu pravdepodobnosť nákazy novým koronavírusom. Len nedávno boli v tejto súvislosti publikované ďalšie údaje, ktoré nepotvrdzujú koreláciu iba medzi možnosťou infekcie a krvnou skupinou, ale aj príslušnosťou k rase.

Spoločnosť 23andMe sídliaca v Kalifornii už v júni naznačila, že ľudia s krvnou skupinou O majú o 9 až 18 percent menšiu pravdepodobnosť nakaziť sa koronavírusom než ostatní. Odborníci nedávno analyzovali údaje od 750 000 pacientov a zistili tak, že najmenej odolnou krvnou skupinou je skupina A. Výskum síce ešte nebol ukončený, firma ale už teraz zverejnila spracované dáta. Vedci odhalili nielen veľkú súvislosť medzi krvnou skupinou a náchylnosťou na COVID-19, ale aj na jeho závažnosť. Potvrdená bola aj korelácia medzi príslušnosťou k rase, podľa ktorej patria Afroameričania a Latinoameričania k najviac ohrozenej skupine. 

Vedci zistili, kto je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj po rozšírení počtu účastníkov prieskumu sa potvrdilo, že krvná skupina A je najnáchylnejšia na ochorenie COVID-19, zatiaľ čo u krvnej skupiny O je najmenšie riziko infekcie. Nepodarilo sa však preukázať súvislosť medzi krvnou skupinou a závažnosťou alebo pravdepodobnosťou úmrtia v súvislosti so SARS-CoV-2. Štúdia tiež naznačuje, že ochorenie COVID-19 sa v porovnaní s belochmi viac vyskytuje u černochov a Latinoameričanov. U pozitívne testovaných Afroameričanov bola až dvakrát väčšia pravdepodobnosť hospitalizácie v nemocnici ako u ľudí bielej rasy.

Je tu prvý potvrdený prípad pacienta, u ktorého sa po infekcii COVID-19 vyvinula nevyliečiteľná choroba

"Inými slovami, rasa a etnická príslušnosť stále vystupujú ako významný rizikový faktor ochorenia COVID-19 a súvisia s najťažšími príznakmi, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu," uviedla členka výskumného tímu Janie Sheltonová. Je však potrebné uviesť, že ešte stále ide o malý výskum a v súvislosti s možnosťou nákazy musia byť zohľadnené aj ďalšie faktory. Takže rovnako opatrní musíme byť všetci bez ohľadu na krvnú skupinu rasovú príslušnosť. 

Viac o téme: Krvná skupinaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu