Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci skúmali orgány mŕtvych: Hrozivý objav, ktorý potvrdil alarmujúcu skutočnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHOENIX - Americká chemická spoločnosť (ACS) sa na svojom ostatnom stretnutí zaoberala výsledkami výskumu vedcov z Arizonskej štátnej univerzity, ktorí uviedli, že v ľudskom tele sa dokážu zhromažďovať mikroplasty a nanoplasty. Objavili ich totiž pri skúmaní orgánov zosnulých. Doterajšie štúdie odhalili prítomnosť týchto látok iba v telách morských živočíchov a vtákov.

Vedci v Mariánskej priekope objavili nového živočícha: Sú zhrození z toho, čo mal v sebe

Podľa amerických vedcov predstavujú mikroplasty pre ľudské zdravie narastajúci problém. Taktiež zistili, že ich je v Atlantickom oceáne oveľa viac ako predpokladali. Nepriamo tak potvrdili slová hovorcu Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý ešte vlani uviedol, že sú všade. Už predošlé výskumy zistili, že sa nachádzajú v pitnej vode, v telách rýb a morských plodov aj či vtákov. Najnovšia štúdia ich výskyt ale odhalila aj v ľudskom tele. "Plasty, ktoré znečisťujú životné prostredie, nájdete prakticky na každom mieste na svete. Niekoľko desaťročí sme ich považovali za výhodu, ale teraz pre nás predstavujú veľké nebezpečenstvo," vyhlásil spoluautor štúdie Charles Rolsky.

Priehrada Ružín I
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Mikroplasty sú definované ako fragmenty plastov s priemerom menším ako päť milimetrov. Nanoplasty sú ešte menšie, ich priemer dosahuje menej než 0,001 milimetra. Predchádzajúce výskumy sa zaoberali ich účinkami na morský život, najmä na morské plody, ktoré ľudia konzumujú. Ich prítomnosť v tele týchto živočíchov sa spája najmä s neurotoxickými účinkami, ktoré zvyšujú možnosť oxidačného poškodenia a teoreticky vedú k väčšiemu riziku vzniku rakoviny. 

O zdravotných účinkoch na ľudské tkanivá však v súčasnosti vieme iba veľmi málo. "V tejto chvíli nevieme, či je tento plast iba nepríjemný, alebo či predstavuje aj riziko pre ľudské zdravie," uviedol Rolsky. Ľudia tieto častice prijímajú, takže prinajmenšom prechádzajú ich tráviacim systémom, pretože boli nájdené vo vzorkách stolice ľudí z celého sveta. Ale to, či ich konzumácia aj poškodzuje ľudské orgány, je doteraz veľká neznáma. Rolsky a jeho kolegovia však analyzovaním 47 vzoriek tkanív z 24 mŕtvych jedincov, ktorí darovali svoje telo vede, našli v každej z nich plastové častice vrátane bisfenolu A. Ten sa používa pri výrobe fliaš a nádob. Išlo o vzorky pľúc, pečene, sleziny a obličiek, čiže orgánov, cez ktoré sa mikroplasty filtrujú.

Vedci skúmali orgány mŕtvych:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Výsledky testov naznačili, že tieto biologicky nerozložiteľné látky sa dokážu hromadiť v ľudských tkanivách. My ale zatiaľ nevieme nič o ich možných účinkoch na ľudské zdravie," poznamenal člen výskumného tímu Varun Kelkar s tým, že v budúcnosti bude potrebné realizovať ďalšie štúdie, ktoré pomôžu definovať a pochopiť potenciálne zdravotné riziká. 

Viac o téme: PlastyMikroplasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu