Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci upozorňujú: Ak si vyrábate rúška doma, mali by ste vedieť jednu vec, musíte ju dodržať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Podomácky vyrobené látkové rúška by mali mať minimálne dve vrsty, lepšie sú ale tri. Jedine tak môžu pomôcť zabrániť šíreniu kvapôčiek z nosa a úst. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v časopise Thorax, z ktorej citovala americká CNN.

Pozor, ak cítite tento smrad! Môže ísť o varovný signál prítomnosti koronavírusu

Vírusové kvapôčky sa vytvárajú počas kašľa, kýchania alebo hovorenia. Ochrana tváre znižuje pravdepodobnosť rozšírenia koronavírusu od tých, ktorí sa už nakazili. Celosvetový nedostatok ochranných prostriedkov počas pandémie primäl niektoré zdravotné úrady, aby ľuďom odporučili používanie podomácky vyrobených rúšok ako alternatívy k ochranným chirurgickým rúškam. V tejto súvislosti odborníci odporúčajú použitie niekoľkých druhov materiálov. 

Vedci upozorňujú: Ak si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím austrálskych vedcov sa nedávno rozhodol porovnať účinnosť jednovrstvových a dvojvrstvových látkových rúšok (vyrobených z bavlnenej tkaniny) s trojvrstvovým chirurgickým rúškom. Pri svojich pokusoch sledovali, ako sa kvapôčky šíria vo vzduchu, keď ľudia hovoria, kašlú alebo kýchajú a majú pritom rôzne druhy rúšok. Zistili, že najúčinnejšie v zastavení šírenia infekcie bolo trojvrstvové chirurgické rúško, i keď aj jednovrstvové látkové rúško dokázalo znížiť počet kvapôčok vyprodukovaných pri hovorení. Dve vrstvy boli ale omnoho lepšie. 

Vedci upozorňujú: Ak si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti poznamenali, že počet vrstiev je len jedným z dôležitých faktorov súvisiacich s účinnosťou rúška. Tými ďalšími sú použitý materiál, dizajn rúška aj to, ako sedí na tvári. A rovnako hrá rolu aj frekvencia prania tvárovej ochrany. Pravidlo, že čím viac vrstiev, tým väčšia je ochrana, ale platí, uzavreli austrálski výskumníci. 

Viac o téme: RúškoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu