Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Experti pridali na zoznam štyri nové príznaky nákazy: Ak ich máte, zbystrite pozornosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

ATLANTA - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) rozšírilo zoznam príznakov nákazy vírusom SARS-CoV-2 o štyri nové symptómy. Na svojej webovej stránke ich táto vládna agentúra v súčasnosti uvádza jedenásť. Rozširujúci sa počet je výsledkom práce odborníkov, ktorí sa zaoberajú výskumom ochorenia COVID-19.

Súčasný KORONAVÍRUS je oveľa nákazlivejší ako jeho originál! Vedci prezradili, či je dôvod na paniku

CDC zverejnila štyri nové príznaky ochorenia COVID-19. Najnovšie do tohto registra pribudla zápcha, nádcha, nevoľnosť a hnačka, ktoré sa pridali k dávnejšie definovaným symptómom, ktorými sú zimnica, horúčka, bolesti svalov, hlavy, hrdla, strata chuti alebo čuchu. Zoznam však stále nie je definitívny. Pribúdajú totiž pacienti, ktorých opis symptómov je veľmi rozdielny. Už dávnejšie boli napríklad u niektorých z nich zaznamenané tzv. COVID prsty na nohách, kedy sa infikovaným osobám na dolných končatinách objavili fialové alebo modré škvrny.

KORONAVÍRUS Experti pridali na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nové príznaky sa môžu prejaviť od dvoch dní do dvoch týždňov od nakazenia, najčastejšie však signalizujú prítomnosť infekcie už po štyroch, resp. piatich dňoch. Infikované osoby sú však najviac infekčné už jeden alebo dva dni pred objavením prvých symptómov, čo znamená, že šíria infekciu už vtedy, keď nič necítia a sú bezpríznakoví. 

Testovanie na koronavírus v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ross D. Franklin)

Zoznam oficiálnych príznakov sa neustále rozširuje a rovnako je to aj s možnými následkami ochorenia COVID-19. Príkladom môžu byť infikovaní seniori, ktorí trpia inými zdravotnými komplikáciami, napríklad ochorením srdca, pľúc či cukrovkou. Koncom júna CDC aktualizovala aj zoznam osôb, ktorým hrozia vážnejšie následky v dôsledku nákazy novým koronavírusom, keď z neho vyčiarkla tehotné ženy. Podľa najnovších zistení totiž nie sú nastávajúce matky viac ohrozené ako ženy, ktoré dieťa nečakajú. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu