Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Guvernér štátu Georgia žaluje mesto Atlanta za nariadenie povinného nosenia rúšok

Guvernér štátu Georgia Brian Kemp podal žalobu na Atlantu za nariadenie, podľa ktorého sú jej obyvatelia povinní na verejnosti nosiť rúška.
Guvernér štátu Georgia Brian Kemp podal žalobu na Atlantu za nariadenie, podľa ktorého sú jej obyvatelia povinní na verejnosti nosiť rúška. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

WASHINGTON - Guvernér štátu Georgia Brian Kemp podal vo štvrtok žalobu na Atlantu - najväčšie mesto tohto štátu -, za nariadenie, podľa ktorého sú jej obyvatelia povinní na verejnosti nosiť rúška. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. 

Kemp tvrdí, že starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová nemá oprávnenie na to, aby vyžadovala prísnejšie opatrenia v oblasti verejného zdravia. Georgia ako štát síce odporúča občanom nosenie masiek, ale nevyžaduje to. Podľa Kempa Bottomsová taktiež nemôže v meste opäť vyhlásiť prvú fázu karantény. "Tento súdny spor sme začali v mene majiteľov firiem v Atlante a ich pracovitých zamestnancov, ktorí sa snažia v týchto ťažkých časoch prežiť," napísal Kemp na Twitteri.  

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Bottomsová, ktorá mala pozitívny test na COVID-19, retvítovala: "Chorobe podľahlo 3104 obyvateľov Georgie a ja a moja rodina sme medzi 106.000 ľuďmi, ktorí mali na COVID-19 pozitívny výsledok. Medzitým ma (guvernér Kemp) zažaloval za nosenie rúšok. Lepším využitím peňazí daňových poplatníkov by bolo rozšírenie testovania a sledovanie šírenia infekcie."

Podľa generálneho prokurátora štátu Georgia Chrisa Carra však guvernérova žaloba neznamená, že štát nesúhlasí s nosením rúšok - ide len o dodržiavanie právneho poriadku. Povinné nosenie rúšok v snahe obmedziť šírenie infekcie zaviedli napríklad štáty Alabama, Kalifornia, Texas a Colorado. Georgia je v súvislosti s ochorením COVID-19 jedným z najzasiahnutejších štátov v USA. Americký prezident Donald Trump veľakrát odmietol nosenie rúška na verejnosti, avšak minulý týždeň si ho prvý raz nasadil aj on.

Viac o téme: RúškaŽalobaNosenieGuvernérUSAGeorgiaAtlantaBrian Kemp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu