Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Monštrum, ktoré zabilo stovku ľudí: Takto zabíjal najväčší sériový vrah

Niels Högel, obžalovaný z viacnásobnej vraždy a pokusu o vraždu pacientov, si zakrýva tvár na súde v nemeckom Oldenburgu. Zobraziť galériu (3)
Niels Högel, obžalovaný z viacnásobnej vraždy a pokusu o vraždu pacientov, si zakrýva tvár na súde v nemeckom Oldenburgu. (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Za vraždu 85 ľudí bol pred rokom, 6. júna 2019, odsúdený na doživotie bývalý nemecký nemocničný ošetrovateľ Niels Högel. Súd v Oldenburgu konštatoval mimoriadnu závažnosť viny páchateľa, čo znamená, že je takmer vylúčené jeho predčasné prepustenie. Vtedy 42-ročný Nemec si už odpykával doživotie za dve vraždy, za ktoré bol odsúdený v roku 2015.

Högel bol v roku 2018 obžalovaný z vraždy 98 ľudí, dohromady tak bol vinený z rovnej stovky. V piatich prípadoch vinu poprel a na zvyšné obete si nepamätá. Nevylúčil ale, že ich zabil. Súdny znalec potvrdil, že obžalovaný je príčetný, i keď vykazuje nápadné poruchy osobnosti.

Bývalý ošetrovateľ Niels Högel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Hauke-Christian Dittrich/dpa)

Högel, ktorý je označovaný za najväčšieho sériového vraha v dejinách povojnového Nemecka, svoje obete zabíjal v rokoch 2000 až 2005 na klinikách v severonemeckých mestách Oldenburg a Delmenhorst. Ošetrovateľ pomocou liekov ovplyvňujúcich činnosť srdca privádzal pacientov do stavu vyžadujúceho oživovanie, aby pri ich následnej záchrane mohol preukazovať svoje schopnosti. Oživiť sa mu ich ale často nepodarilo. NIektorých pacientov pritom oživoval počas jednej noci aj niekoľkokrát. 

Monštrum, ktoré zabilo stovku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mohssen Assanimoghaddam/dpa)

Medzi najznámejšie prípady mnohonásobných vrážd v zdravotníctve patrí séria viac než dvesto vrážd, ktoré spáchal britský lekár Harold Shipman. V Československu vzbudil v roku 1960 pozornosť prípad zdravotnej sestry Marie Fikáčkovej, ktorá na prelome 50. a 60. rokov vraždila novorodencov v sušickej nemocnice. Policajtom sa priznala k najmenej desiatim vraždám, dokázané jej boli ale len dve. Za tieto činy bola v apríli 1961 popravená. V

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu