Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Na oblohe sa objavil jedinečný fenomén: Nadchol aj samotnú NASA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

ANTIGUA GUATEMALA - Fotograf z Guatemaly mal neuveriteľné šťastie. Podarilo sa mu odfotiť nádherný záber, na ktorom sa vyníma Mesiac vyzerajúci ako planéta Saturn. Snímku vyhotovil tesne pred západom slnka. Jeho fotografiu okamžite zdieľala agentúra NASA.

Francisco Sojuel sa nedávno preslávil skutočne ohromujúcim záberom. Trvalo mu šesť hodín, kým sa dostal do základného tábora sopky Acatenango. Netušil, že za svoju turistiku dostane takúto nádhernú odmenu. Tesne pred západom slnka sa mu podarilo odfotiť Mesiac, ktorý ale vyzeral ako planéta Saturn aj so svojím prstencom. Sojue uviedol, že prstenec okolo Mesiaca bol tvorený zemskou hmlou, ktorá ho obklopila. 

FOTO Na oblohe sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Mesiac je v mierne polmesačnej fáze, pričom väčšina jeho povrchu je viditeľná voľným okom v dôsledku odrážajúceho sa svetla zo Zeme, známeho ako popolavá žiara," vysvetlili pracovníci NASA, ktorí záber zdieľali na stránke agentúry. 

Francisco Sojuel
Zobraziť galériu (3)
Francisco Sojuel  (Zdroj: profimedia.sk)

Mnohí by pri pohľade na snímku nedokázali rozoznať planétu Saturn od Mesiaca. V skutočnosti má však Saturn okolo seba tisíce malých prstencov. Sú tvorené miliardami kúskov ľadu, prachu a hornín. Niektoré zdroje tvrdia, že tieto kúsky môžu byť veľké ako kryštály soli, ale tiež ako budova. 

Viac o téme: MesiacSaturnNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu