Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci zistili, ako dlho dokáže nový KORONAVÍRUS prežiť vo vzduchu a nakaziť: Z tohto vás strasie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Nový typ koronavírusu, ktorý spôsobil globálnu zdravotnícku krízu, môže v byť kvapôčkach vznášajúcich sa vo vzduchu nebezpečný aj niekoľko hodín, na niektorých typoch povrchu potom môže prežívať aj celé dni. Naznačuje to štúdia vedcov amerického inštitútu NIAID, ktorý je súčasťou Národného ústavu zdravia (NIH) Spojených štátov. Zistenie, ktoré sa zatiaľ neobjavilo v žiadnej odbornej publikácii, môže poslúžiť ako návod pre prevenciu ochorení COVID-19.

Podobne, ako ďalšie vírusy, ktoré oslabujú dýchaciu sústavu, sa aj nový vírus SARS-CoV-2 šíri prostredníctvom kvapôčok, teda miniatúrnych kvapôčok slín alebo nosového sekrétu, ktoré infikovaný človek vypúšťa nosom a ústami. Zatiaľ ale nie je celkom jasné, ako dlho môže zostať aktívny mimo ľudské telo. Pokusy čínskych vládnych epidemiológov napríklad ukázali, že po vykašliavaní môže vo vzduchu zotrvávať tridsať minút. Podľa tímu výskumníkov z NIAID ale kvapôčka uvoľnená pri zakašľaní či kýchnutí môže iného človeka nakaziť aj o tri hodiny neskôr.

Vedci zistili, ako dlho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo sa týka prežívania na povrchu predmetov, dospeli americkí vedci k podobným záverom ako tí čínski. Na kartóne vraj vírus SARS-CoV-2 zostáva aktívny až 24 hodín, na plastovom či nerezovom povrchu bol "funkčný" vírus zaznamenaný dokonca aj po troch dňoch. Najkratšia bola jeho životnosť na medi, kde pri pokuse zostal nebezpečný len štyri hodiny. Odborníci z NIAID sa pri experimente snažili simulovať pobyt nakazeného človeka v domácom alebo nemocničnom prostredí a to, ako by mohol infekciu šíriť kašľom a dotyky. "Použili nástroj na dávkovanie aerosólu, ktorý reprodukoval mikroskopické kvapôčky vytvárané pri kašľaní a kýchaní," vysvetľuje agentúra Reuters. 

Vedci zistili, ako dlho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Spravodajský web BBC uvádza, že jediné zakašľanie môže do vzduchu rozptýliť až 3000 takýchto kvapôčok. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj ďalšie zdravotnícke inštitúcie preto zdôrazňujú, že dôkladné umývanie rúk a dezinfekcia často používaných plôch je kľúčová pri snahe obmedziť šírenie choroby COVID-19. 

Viac informácií sa dočítate na stránke KoronavírusSlovensko2020

"Vedecké bádanie ukázalo, že koronavírus možno deaktivovať do jednej minúty, keď sa povrchy dezinfikujú 62 až 71 percentným alkoholom, alebo čistiacimi prostriedkami s peroxidom vodíka či chlórnanom sodným," píše BBC. Zároveň vraj nie je jasné, ako dlho môže byť nový koronavírus nebezpečný potom, čo sa zachytí na oblečenie alebo iných povrchoch, ktoré sa nedajú tak ľahko očistiť.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu