Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Chodievate ráno behať? V takýchto prípadoch s tým okamžite prestaňte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Experti diskutujú o tom, čo je pre náš organizmus lepšie: zostať o hodinku dlhšie v posteli alebo oželieť tento čas odpočinku? Je lepšie vstať a ísť ráno behať či radšej si prispať? Píše o tom taliansky denník Corriere della sera.

Aj dnes ráno ste sa vzdali trochu spánku, vstali ste a išli si zabehať, pretože vám to robí dobre? To sa stáva, pretože ráno je často jedinou príležitosťou, ako si pretiahnuť telo. Ale nie je pre zdravie možno lepšie pokračovať v spánku? "Spánok aj fyzická aktivita sú kľúčové zložky zdravého životného štýlu a nemali by byť kladené do protikladu. Sú naopak spolu prepojené. Odpočinok znižuje riziko poranenia a umožňuje zotavenie svalov. Športovanie okrem iných výhod zas prináša aj lepší spánok," uvádza Luigi Ferini Strambi, primár centra pre medicínu spánku pri klinike Svätého Rafaela v Miláne. 

žena, spí, spánok
Zobraziť galériu (3)

Keď ale nemáme dostatok času, čo si máme zvoliť? Pripraviť sa o spánok, aby sme si zašportovali, rozhodne nie je nič pozitívne. Nedostatok spánku totiž prináša riziká na každej úrovni, napríklad oslabuje imunitný systém, prispieva k zvyšovaniu hmotnosti, kardiovaskulárnym chorobám a k vzniku cukrovky. Nezabúdajme, že v Spojených štátoch posunuli začiatok výučby na školách o hodinu, aby sa zlepšila výkonnosť študentov. Ak si teda máme vybrať, je lepšie si zvoliť sedem hodín spánku, tvrdí Strambi. 

Beháte v meste? Tieto CHYBY robíte určite aj vy, hrozí obrovské riziko!

Ani expert na športovú medicínu Gianfranco Beltrami, viceprezident Talianskej federácie športového lekárstva, nemá o tomto pochybnosti. "Obetovať spánok kvôli behu alebo inej fyzickej aktivite je zlé," zdôrazňuje a odporúča rozhodnúť sa na základe osobných charakteristík.

Cirkadiánny rytmus človeka, ktorý sa budí skoro, umožňuje ranné športovanie. Pre druhú skupinu to však môže byť problém; ak si líhajú do postele neskoro a po šiestich hodinách sa zobudia, aby šli behať, športujú v dobe svojej biologickej noci. Keď sa ale niekomu podarí zaspať o desiatej večer, môže ráno vstať o šiestej a zašportovať si. Dôležitý je v tejto súvislosti faktor veku - so stúpajúcim vekom klesá produkcia melatonínu, hormónu, ktorý navodzuje spánok a je ľahšie potom skoro vstávať.

Chodievate ráno behať? V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je teda správne riadiť sa vlastnou povahou a návykmi a pritom vždy dávať prednosť spánku? Primitívny človek chodil spať, keď sa zotmelo, a budil sa za úsvitu. V zime máme tendenciu dlhšie spať, v lete zase menej. A pokiaľ ide o raňajky, môžeme hladovať najviac hodinu. Ak je fyzická aktivita intenzívna a máme potrebu predtým niečo zjesť, musíme sa o to skôr zobudiť. Skrátka, spať najmenej sedem hodín denne je pre zdravie zásadné. Mimochodom, svalové bunky majú vlastný cirkadiánny rytmus, ako ukázal výskum Chicagskej univerzity z roku 2016. Vedci vtedy dokázali, že svalové skupiny sú efektívnejšie a lepšie sa zotavujú cez deň než v noci. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu