Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Na trhu sa náhodou objavil zapáchajúci album: Pátranie po jeho pôvode odhalilo totálnu hrôzu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: auschwitz.org)

OSVIENČIM - Na poľskom trhu so starožitnosťami narazil neznámy kupec náhodou na fotoalbum vyrobený z ľudskej kože. Pátranie po jeho pôvode odkrylo strašidelné osudy väzňov vo vyhladzovacích táboroch a pripomenulo krutosti jednej z najbolestivejších a najkrvavejších kapitol novodobých európskych dejín.

Neznámy zberateľ objavil v poľskom obchode so starožitnosťami fotoalbum, ktorý ho upútal obalom zdobeným tetovaním, ľudskými vlasmi a zvláštnym zápachom. Zobral ho preto do múzea Auschwitz Memorial Museum v Osvienčime, kde bol podrobený analýze. Tá potvrdila, že album bol vyrobený z kože väzňa zavraždeného v koncentračnom tábore Buchenwald v Nemecku. Obsahoval viac ako sto fotografií zobrazujúcich prírodu. Pravdepodobne bol darovaný bavorskej rodine, ktorá počas vojny viedla penzión, kde bol ubytovaný personál zo spomínaného tábora.

FOTO Na trhu sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: auschwitz.org)

Išlo o zariadenie, ktoré sa smutne preslávilo  popravami a krutými pokusmi na ľuďoch. Značnú zásluhu na týchto zverstvách mala Ilse Kochová. Bola to manželka veliteľa Karla-Otto Kocha. Práve ona nechávala potetovať väzňov a neskôr použila ich kožu na výrobu tienidiel, obalov albumov a obrusov. Časom jej kvôli tomu prischla prezývka "Bitch (suka) z Buchenwaldu". Kochová sa vyžívala v krutostiach a na prepínanie elektrických vypínačov používala ľudské palce. Krvavý tandem tvorila s nacistickým lekárom Erichom Wagnerom, ktorý pracoval na dizertačnej práci o tetovaní a kriminalite. Ilse počas pôsobenia jej manžela na poste veliteľa tábora sa v tábore zhostila aj úlohy sexuálnej tyranky, ktorá zneužívala väzňov a s obľubou ich bičovala, keď prechádzala okolo nich na koni. 

Ilse Kochová
Zobraziť galériu (3)
Ilse Kochová  (Zdroj: profimedia.sk)

Karla-Otto Kocha obesili v roku 1944, jeho manželku odsúdili počas Norimberského procesu v roku 1947 na doživotie. Americký vojenský guvernér úradujúci v povojnovej časti Nemecka jej však v roku 1948 znížil trest iba na štyri roky. Odôvodnil to tým, že neexistovali dostatočné dôkazy, ktoré by potvrdili, že vyrábala rôzne produkty z častí ľudského tela. Po obrovskom tlaku verejnosti ju však nasledujúci rok opäť uväznili a odsúdili na doživotie. V roku 1967 sa obesila. "Použitie ľudskej kože ako výrobného materiálu je priamo spojené s Ilsou Kochovou. Ona a jej manžel vošli do histórie ako vrahovia z tábora v Buchenwalde," uviedla Elzbieta Cajzerová z múzea. Počas druhej svetovej vojny využívali viaceré nemecké firmy na výrobu aj vlasy väzňov z koncentračných táborov v Osvienčime, Majdaneku a Treblinke.

Viac o téme: OsvienčimDruhá svetová vojnaIlse koch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu