Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký Červený kríž ukončí v roku 2021 pátranie po nezvestných z vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Marc Müller/DPA)

MNÍCHOV - Nemecký Červený kríž (DRK) stále vyvíja snahu zistiť, čo sa stalo s ľuďmi nezvestnými od druhej svetovej vojny, aj 75 rokov po tom, ako boje ustali. Toto pátranie po domnelo mŕtvych osobách sa však koncom roku 2021 ukončí, informovala v pondelok tlačová agentúra DPA.

"To je dôvod, prečo by mali byť otázky pre pátraciu službu DRK v Mníchove zaslané v nasledujúcom roku a pol," uviedla prezidentka DRK Gerda Hasselfeldtová. Existujú dobré šance, že táto organizácia dokáže objasniť osudy nezvestných ľudí aj po mnohých desaťročiach. Vlani dostal DRK vyše 10.000 žiadostí o tieto služby v súvislosti s druhou svetovou vojnou, rok predtým ich bolo približne 9000.

"V 23 percentách zo všetkých prípadov dokáže pátracia služba DRK poskytnúť údaje o tom, kde sa nachádzajú nezvestní príbuzní. Čo sa týka nemeckých vojnových zajatcov v bývalom Sovietskom zväze, často ide o informácie o dátume úmrtia a mieste posledného odpočinku," doplnila Hasselfeldtová.

Príslušný úrad nepátra iba po informáciách o vojakoch, vojnových zajatcoch alebo deťoch stratených v chaose konfliktov - pomáha aj pri súčasných prípadoch zmiznutia osôb. Vlani dostal úrad takmer 2100 žiadostí od utečencov, ktorí hľadali členov svojich rodín. V rovnakom roku pátrací tím spolupracoval pri 21.000 konzultáciách v súvislosti so zjednocovaním rodín v celom Nemecku.

Viac o téme: VojnaPátranieNemeckoČervený kríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu