Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prelomový objav NASA: Vedcom pomôže zistiť, ako ľudia prežijú na Marse

Mars Zobraziť galériu (2)
Mars (Zdroj: Getty Images)

PASADENA - Výskumníci vytvorili novú mapu Marsu, na ktorej sú zobrazené ľadové plochy. Tie sú na niektorých miestach hlboké len niekoľko centimetrov. Toto zistenie expertom pomôže pri mapovaní pristávacích plôch na Marse. Tvrdia, že pravdepodobne ide o prvý krok, ako "zblížiť" červenú planétu s tou našou.

Miesto na severnej pologuli Marsu, známe ako Arcadia Planitia, obsahuje niekoľko ľadových plôch. Ľad v niektorých z nich nie je hlboký ani pár centimetrov. "Na jeho vykopávanie by nám úplne postačila lopata," uviedol vedúci autor štúdie Sylvain Piquex, ktorý študuje planétové povrchy v kalifornskom laboratóriu Jet Propulsion. Piquexov vedecký tím pokračuje v zhromažďovaní údajov o ľadových plochách a snaží sa nájsť najlepšie miesto na pristátie. Mnoho iných expertov dúfa, že astronauti na Marse okrem pitnej vody objavia aj stopy kyslíka či vodíka. 

Prelomový objav NASA: Vedcom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mapa je založená na údajoch z dvoch najdlhšie obiehajúcich kozmických lodí NASA Mars Odyssey a Mars Surveyor Orbiter. Vedci použili prístroje citlivé na teplo, ktoré zaznamenali zmeny povrchovej teploty na miestach pokrytých ľadom. 

Na oblohe nás v roku 2020 čakajú parádne astronomické udalosti: V decembri nastane úkaz storočia!

Misia s cieľom pristáť na Marse by sa mala začať už tento rok. NASA preto predpokladá zvýšenie nákladov na viac ako miliardu eur. Astronauti mali najväčší problém s padákmi, kvôli čomu neboli schopní bezpečne pristáť na Červenej planéte. Inžinieri sa teda pokúšajú o výrobu nových padákov, vyskúšať by ich mali už onedlho. "Celá sekvencia od vstupu do atmosféry po pristátie bude trvať asi šesť minút," upresnil projektový manažér Pietro Baglioni. Plánuje vyrobiť padáky s tepelným štítom, ktorý zmierni pokles rýchlosti. To zabezpečí, aby astronauti bezpečne pristáli na Marse.

Viac o téme: VodaMarsĽad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu