Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína sa chystá na Mars: Predstavila názov prvej vesmírnej misie na prieskum červenej planéty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA) predstavila v piatok názov svojej prvej misie zameranej na prieskum planéty Mars. Bezposádková misia dostala označenie Tchien-wen-1, informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Názov misie, ktorej spustenie je naplánované na tento rok, oznámila CNSA pri príležitosti čínskeho Dňa vesmíru a 50. výročia vypustenia prvej čínskej družice Tung Fang Chung-1. CNSA uviedla, že všetky budúce misie zamerané na prieskum planét budú niesť názov Tchien-wen. Výraz Tchien-wen znamená v čínštine "Otázky nebesiam" a je odvodený z názvu básne, ktorú pred vyše 2000 rokmi napísal Čchü Jüan, jeden z najväčších čínskych básnikov, a nastoľuje v nej otázky o hviezdach a iných nebeských telesách.

Čína sa v roku 2003 stala po bývalom Sovietskom zväze a USA iba treťou krajinou sveta, ktorej sa podarilo dostať človeka do vesmíru pomocou rakety vlastnej výroby. Peking sa odvtedy usiluje v oblasti kozmických technológii dobehnúť Rusko i Spojené štáty a stať sa do roku 2030 jednou z hlavných vesmírnych mocností.

Misiu, na ktorej sa spoločne podieľajú Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruský Roskosmos s cieľom pátrať po stopách života na Marse, v marci pre svetovú pandémiu koronavírusu odložili z tohto roku na rok 2022. V rámci misie ExoMars sa má dopraviť na Mars prieskumné robotické vozidlo (rover) s vrtákom a automatickým ramenom. "Prijali sme ťažké, ale dobre zvážené rozhodnutie," uviedol šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Viac o téme: ČínaMarsPekingVesmírna misiaTchien-wen-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu