Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na oblohe nás v roku 2020 čakajú parádne astronomické udalosti: V decembri nastane úkaz storočia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Budúci rok nebude na veľké astronomické javy tak bohatý ako tohtoročný, ľudia si však aj tak určite prídu na svoje - predovšetkým vďaka planétam. Najväčšou udalosťou bude v decembri vzácna konjunkcia Jupitera a Saturnu.

Nový rok na oblohe uvedie pravidelný meteorický roj Kvadrantidy. "Najvhodnejšia na pozorovanie bude noc z 3. na 4. januára, teda najtesnejší k maximu činnosti roja, ktorý nastane 4. januára o 9:00," informoval tajomník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan. Roj získal názov podľa dnes už neexistujúceho súhvezdia Zadný kvadrant, meteory zdanlivo vyletujú zo súhvezdia Pastiera. Okolo ich materského telesa panujú nejasnosti. Podľa niektorých vedcov by to mohol byť fragment kométy, ktorá zanikla pred 500 rokmi.

Na oblohe nás v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už 10. januára nastane polotieňové zatmenie Mesiaca. Zvyčajne nie je pozorovateľné očami, tentoraz ale Mesiac prejde veľmi blízko plného tieňa Zeme. Južná časť Mesiaca sa tak mierne zatmaví, maximum javu nastane 10 minút po 20:00. Druhé, avšak nevýrazné, polotieňové zatmenie pripadá na 5. júna.

Najzaujímavejšie budú planéty

Najväčšie divadlo na nebi rozohrajú planéty. V prvých mesiacoch roka bude Venuša ako veľmi jasná Večernica žiariť nad juhozápadom. V lete silno zasvieti ako Zornička. V júli sa Jupiter a Saturn dostanú do takzvanej opozície so Slnkom a budú tak zároveň najbližšie Zemi. Ľudia ich počas prázdnin uvidia celú noc. Tieto dve planéty sa postarajú aj o najvýznamnejší astronomický jav roka, pretože 21. decembra nastane ich veľká konjunkcia - teda uhlové priblíženie. "Obe planéty bude deliť iba šesť uhlových minút, teda pätina priemeru mesačného splnu. Ide o úkaz storočia či skôr stáročí; také tesné priblíženie týchto dvoch planét totiž nastalo naposledy v roku 1623 a znovu sa tak stane až v roku 2080," upozornil Suchan .

V októbri tiež prejde opozíciou so Slnkom Mars a priblíži sa k Zemi. Nebude to síce žiadne rekordné priblíženie, ale aj tak bude Mars v tom čase veľmi jasný a jeho kotúčik bude mať väčší uhlový priemer, a teda v ďalekohľadoch uvidíme na planéte lepšie detaily. 

Na oblohe nás v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Cassiopeia)

Zažiaria aj meteorické roje

Rok 2020 prinesie tiež veľmi dobré podmienky pre pozorovanie meteorických rojov Lyridy a Geminidy. Lyridy sa oplatí sledovať v noci z 21. na 22. apríla, cúvajúci Mesiac bude tesne pred novom. Najvýraznejším rojom roka sa stanú Geminidy. Ich maximum pripadá na noc z 13. na 14. decembra. Odborníci odhadujú až 150 meteorov za hodinu. Mesiac bude vtedy vo fáze novu, svetlo teda pozorovania nesťaží.

Viac o téme: VesmírPlanétySaturnJupiter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu