Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Archeológovia objavili 1700 staré vajcia: Nechtiac ich rozbili, toto sa v nich ukrývalo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

AYLESBURY - Na neobvyklý nález narazili oxfordskí archeológovia neďaleko mesta Aylesbury v grófstve Buckinghamshire. Z rozmočenej jamy sa im totiž okrem iných vzácností podarilo vytiahnuť aj slepačie vajíčka. Nie všetky však zvládli prechod do súčasného sveta.

Archeológovia objavili štyri vajcia z obdobia Rímskej ríše. A hoci pod povrchom prežili dlhých 1700 rokov, trom z nich sa stal osudným návrat na svetlo dnešného sveta. "V jamách zaliatych vodou často nájdeme veci, ktoré by v suchom prostredí neprežili. Škrupiny vajíčok už ale boli nasiaknuté vodou, v dôsledku čoho boli krehké a praskli. Úspech je už to, že sme ich našli. A tešíme sa z toho, že nám zostalo aspoň jedno," vysvetlil šéf výskumného tímu Stuard Foreman.

FOTO Archeológovia objavili 1700
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vedcom sa po prasknutí vajec zdvihol žalúdok. Šíril sa totiž z nich neznesiteľný zápach. Vajce, ktoré ako jediné ostalo celé, je už dobre zaopatrené. Zabalené v tkanive neobsahujúcom kyseliny a uložené v plastovej škatuľke v ústredí Oxfordskej Archeológie čaká na to, kedy sa stane súčasťou múzea Buckinghamshire County Museum. "V Británii sme predtým našli kuracie kosti a úlomky vaječných škrupín, nikdy to však nebolo celé vajce," neskrýva nadšenie ďalší archeológ Edward Biddulph. Jediný podobný exemplár bol nájdený zatiaľ iba v Ríme v roku 2010. Našli tam vtedy hrobku, v ktorej zosnulé dieťa zvieralo v ruke práve slepačie vajce. 

FOTO Archeológovia objavili 1700
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Keďže boli vajíčka v Anglicku nájdené medzi množstvom mincí, dreveného náradia, topánok či koša, odborníci sa domnievajú, že narazili na studňu želaní, do ktorej  ľudia vhadzovali rôzne predmety bohom. "Rimania spájali vajcia so znovuzrodením a plodnosťou. Preto ich tam zrejme hodili," uviedol Biddulph. Jama sa pravdepodobne pôvodne používala na skladovanie obilia určeného na varenie piva. Počas druhého a tretieho storočia nášho letopočtu zas zrejme slúžila ako miesto pre odovzdávanie obetných darov.

Viac o téme: VajceArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu