Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ohromujúce oznámenie maďarských vedcov: Objavili sme piatu silu prírody!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

DEBRECÍN - Už dlho je známe, že prírodu ovládajú štyri základné sily. Je to gravitačná a elektromagnetická sila a sily známe ako silné interakcie a slabé interakcie. Vedci však zistili, že existuje aj piata sila, ktorou je temná hmota. Ide o ničím nepotvrdenú hypotézu, temná hmota totiž nikdy nebola viditeľná. Maďarskí experti ale tvrdia, že majú dôkaz o jej existencii.

Vesmír je spájaný dokopy alebo odtláčaný štyrmi silami. Gravitačná a elektromagnetická sila, ktoré vytvárajú interakcie na veľké vzdialenosti, majú vplyv na náš každodenný život. Rovnako existujú aj sily známe ako slabé a silné interakcie, ktoými sa zaoberá jadrová fyzika. Vedci sa už ale dlho domnievajú, že existuje aj piata základná sila a zdá sa, že majú pravdu. Vedci z Maďarského inštitútu pre atómový výskum Atomki tvrdia, že majú spoľahlivé dôkazy o existencii temnej hmoty. Predpokladá sa, že tá tvorí asi 85 percent všetkej vesmírnej hmoty, no ešte nikto ju nikdy nevidel. 

Ohromujúce oznámenie maďarských vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Attila Krasznahorkaj spolu so svojimi kolegami prvýkrát odhalili svoj objav ešte v roku 2015. Študovali vtedy vyžarované svetlo počas rádioaktívneho rozkladu nestabilného izotopu berylium-8. Od objavu beyrilia 8 v 30. rokoch minulého storočia sa vedci pravidelne venujú výskumu existencie tohto nestabilného atómu a jedinečnému spôsobu jeho rozkladu nukleosyntézou. Pred štyrmi rokmi zistili, že pri odpálení protónov na izotop lítium-7, ktorý vytvára berylium-9, rozpad častíc nevytvoril očakávané svetelné emisie a že sa vyskytli drobné "hrbole". To znamená, že elektróny a pozitróny sa od seba nevysvetliteľne odťahovali presne v 140 stupňoch. 

Ohromujúci objav v atmosfére ďalekej planéty: Pomôže zodpovedať jednu z najväčších otázok vedy

Predpokladá sa, že keď sa atóm rozpadne, prebytočná energia medzi jeho časťami nakrátko vytvorí novú neznámu časticu, ktorá sa okamžite rozloží na pár elektrónov a pozitrónov. Neznáma častica - protofóbny X bozón - dokáže prenášať sily. Táto častica bola pomenovaná X17, pretože jej hmotnosť je 17 megaelektrónov. Ak sa potvrdí existencia častice, znamená to, že fyzici budú musieť konečne prehodnotiť interakcie existujúcich štyroch základných síl a vytvoriť priestor pre piatu.

Viac o téme: VesmírObjavŠtyri základné sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu