Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Baníci ostali v nemom úžase: Pod zemou vykopali neskutočný poklad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKUTSK - Pri triedení drahokamov v ruskom hlavnom meste diamantov - Jakutsku - bol objavený jedinečný nález. Ide o 800 miliónov rokov starý diamant v diamante, podobný ruskej matrioške. Ruská spoločnosť zaoberajúca sa ťažbou diamantov prezradila, že ide o prvý takýto úkaz v histórii ťažby drahokamov.

Rusi objavili diamant v diamante, ktorý týmto spôsobom zloženia nápadne pripomína figúrku ruskej matriošky. Väčší diamant má 0,62 karáta a dosahuje rozmery 4,8 x 4,9 x 2,8 milimetra. Menší, ktorý sa nachádza v ňom, má odhadom 0,02 karáta a meria 1,9 x 2,1 x 0,6 milimetra. 

Baníci ostali v nemom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jedinečný diamant objavila spoločnosť Alrosa. Stalo sa to v Jakutsku na Sibíri v bani Nyurba. Diamant je podľa odhadov starý 800 miliónov rokov. "Pokiaľ vieme, v celej histórii ťažby diamantov nebolo zaznamenané nič podobné," uviedol Oleg Kovalčuk z firmy Alrosa. 

Najzaujímavejšie by bolo podľa neho zistiť, ako sa vytvoril vzdušný priestor medzi vonkajším a vnútorným diamantom. Existujú dve hlavné hypotézy. Prvá tvrdí, že v procese rastu diamantu sa dovnútra dostal plášťový minerál, ktorý sa neskôr rozpustil v zemskom povrchu. Podľa druhej teórie sa v dôsledku rýchleho rastu vnútri diamantu vytvorila vrstva pórovitej polykryštalickej diamantovej látky, ktorá sa rozpustila.  

Viac o téme: RuskoDiamantObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu