Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chystáte sa splodiť potomka? Muži, TOTO by ste nemali robiť polroka predtým!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČANGŠA - Nasledujúce riadky by si mali prečítať najmä muži, ktorí sa snažia splodiť potomstvo a myslia si, že ich konzumácia alkoholu nenaruší vývoj dieťatka v tele matky. Nová štúdia čínskych vedcov totiž potvrdila, že budúci oteckovia by sa mali zdržať alkoholu najmenej šesť mesiacov pred pokusom oplodniť svoju partnerku a budúce matky by mali abstinovať aspoň jeden rok.

Konzumácia alkoholu je obzvlášť nebezpečná najmä pre budúce matky. Väčšina žien si s abstinovaním spája iba obdobie tehotenstva, štúdia zaoberajúca sa vplyvom popíjania alkoholu však varuje pred jeho konzumáciou nielen počas tohto obdobia, ale aj pred ním. A netýka sa iba žien, ale aj mužov. V prípade vzniku vrodených srdcových chorôb škodí plodu popíjanie otca dokonca viac ako matky.

Drsné FOTO z pôrodu obletelo svet: Dokazuje, čoho všetkého sú ženy schopné

"Pitie alkoholu budúcimi rodičmi je vysoko rizikovým a nebezpečným správaním, ktoré vytvára predispozície pre vznik srdcových porúch a iných zdravotných problémov dieťatka," uviedla v časopise European Journal of Preventive Cardiology autorka štúdie Jiabi Qinová z čínskej Central South University. Podľa nej by matky nemali piť alkohol rok pred otehotnením a muži šesť mesiacov predtým, ako skúsia oplodniť partnerku. 

Chystáte sa splodiť potomka?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Predchádzajúce štúdie sa zameriavali na riziko srdcových porúch u detí v dôsledku konzumácie alkoholu matkou. Na posúdenie tohto rizika súvisiaceho s otcom vykonal tím analýzu údajov od roku 1991 do roku 2019. Zhromaždil výsledky 55 štúdií s viac ako 41 000 deťmi, ktoré trpeli vrodenou chorobou srdca s 300 000 deťmi bez týchto chorôb. V týchto štúdiách hľadali kľúčové slová ako "vrodená srdcová choroba" alebo "kardiovaskulárna malformácia" a porovnávali ich s konzumáciou alkoholu rodičov. Zistili tak, že u detí, ktorých otcovia pili v priebehu troch mesiacov pred počatím, bolo zaznamenané zvýšené riziko vrodeného srdcového ochorenia až o 44 percent.  V prípade nadmerného pitia, ktoré pozostáva z piatich a viac alkoholických nápojov denne, muži navýšili takéto riziko u svojho potomstva na 52 percent. Zaujímavé je, že v prípade matiek bolo toto riziko iba 16 percent. 

Chystáte sa splodiť potomka?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Alkohol je teratogén, čiže látka, ktorá spôsobuje malformáciu (narušenie vývoja) embrya a deti alkoholikov tak prichádzajú na svet s fetálnym alkoholovým syndrómom. Približne u jedného zo štyroch takýchto detí je diagnostikovaná vrodená porucha srdca, ktorá postihuje jedno percento všetkých živonarodených detí a robí ju hlavnou neinfekčnou príčinou úmrtia dojčiat. Autori výskumu zároveň upozorňujú na to, že vrodená srdcová porucha nie je iba výsledkom popíjania nastávajúcich rodičov. Pod vznik ochorenia sa radí mnoho iných faktorov, ako anomálie chromozómov alebo užívanie liekov. "Základné mechanizmy spájajúce konzumáciu alkoholu rodičov a vrodené srdcové choroby si vyžadujú ďalší výskum. Aj keď naša analýza má obmedzenia napríklad v tom, že sme nešpecifikovali druh alkoholu, výsledky jednoznačne potvrdili, že muži a ženy plánujúci rodinu by sa mali na nejaké obdobie vzdať konzumácie alkoholu," dodala Qinová. 

Viac o téme: Pitie alkoholuTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu