Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepredstaviteľné utrpenie: Tento mladík zrejme zomrel najkrutejšou smrťou v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MILÁNO - História je plná strašných úmrtí, ktoré šokujú aj v dnešnej dobe. Archeológovia z Milánskej univerzity objavili stredovekú kostru muža, ktorý zomrel snáď najkrutejším možným spôsobom. Bol pravdepodobne mučený takzvaným Katarínskym kolesom. V severnom Taliansku touto mučiacou technikou zabíjali ľudí, ktorí boli podozriví zo šírenia moru.

Muž, ktorého kostru našli talianski archeológovia, umrel vo veku 17 až 20 rokov podľa odhadov niekedy v 13. storočí. Bol pochovaný v blízkosti katedrály v Miláne. Výskumníci si už na prvý pohľad všimli symetrické zranenia na rukách a nohách, ktoré naznačujú úmyselné zranenia. Na základe historických záznamov predpokladajú, že muža mučili Katarínskym kolesom. Išlo o zariadenie, ktoré sa používalo na popravy v celej Európe až do začiatku skorej modernej éry.

Úvahy o tom, ako sa mučiace koleso používalo, sa líšia v závislosti od času a miesta. Vo všeobecnosti sa dá predpokladať, že k smrti došlo v dôsledku postupného trhania a drvenia končatín. V niektorých prípadoch mučitelia kládli ťažké drevené koleso na končatiny obete, začínajúc holennými kosťami až smerom hore. Obeť neskôr priviazali ku kolesu s rozprestretými rukami a nohami a koleso otáčali. Nasledovalo rezanie, bodanie, bičovanie či pálenie rán. Napokon koleso spoločne s obeťou priviazali na vysoký stĺp, kým mučeníka nezožrali vtáci alebo neumrel na rozsah zranení. 

Takto sa trestali zločinci v dávnych dobách: Metódy, z ktorých vás poriadne strasie

Táto technika sa v severnom Taliansku najčastejšie používala na usmrcovanie ľudí, ktorí boli údajne nakazení morom a chorobu šírili ďalej. "Obeť mohla byť tiež považovaná za odlišnú od ostatných obyvateľov, preto ju rozhnevaný dav obetoval ako blázna, ktorý navyše rozširuje mor," uviedli archeológovia v článku zverejnenom v Časopise archeologických vied. 

Viac o téme: MučenieStredovekArcheologický objavMučiace koleso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu