Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je farba vášho moču normálna? Čítajte, aké choroby signalizujú jeho rôzne odtiene

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Moč, ktorým sa denne z nášho tela vylučuje odpad a toxíny, je pre urológov dôležitým ukazovateľom zdravia pacienta. Jeho zafarbenie totiž dokáže signalizovať prítomnosť mnohých ochorení a včas varovať pred nebezpečnými diagnózami. Odborníci preto radia, aby ste jeho farbu kontrolovali a pri jej zmene radšej vyhľadali lekára.

Moč je indikátorom zdravotného stavu každého človeka. Jeho sfarbenie totiž vie poukázať na už existujúce alebo nastupujúce urologické ochorenie. Urológ Arun Thiyagarajan v nasledujúcich riadkoch opisuje, kedy by ste pri zmene farby tejto telesnej tekutiny mali spozornieť a navštíviť lekára.

Bledožltý moč

Toto zafarbenie je vraj ideálne. Ak vám odtieň pripomína slamu, ste úplne v poriadku a prijímate dostatočné množstvo tekutín. "Moč obsahuje žltý pigment urochróm. Práve jeho odtieň je ukazovateľom, do akej miery je moč koncentrovaný. Ak pijete viac vody, riedite tým žlté pigmenty, a preto bude bledší," vysvetľuje Thiyagarajan. Ak máte tmavší moč, poukazuje to na miernu dehydratáciu a vy by ste mali hneď vypiť aspoň pohár vody.

Bezfarebný priesvitný moč

Signalizuje nadbytok tekutín. Vtedy pijete až príliš veľa, zaťažujete urologický systém, v dôsledku čoho sa vám z tela vyplavuje veľa minerálov. 

Je farba vášho moču
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tmavožltý moč

Zvykne bývať príznakom dehydratácie. K tomuto často dochádza po búrlivej noci plnej alkoholu. Vtedy si môžete pridať do vody rehydratačný prášok, ktorý pomôže rýchlo nahradiť dôležitú soľ a cukry, o ktoré vaše telo prišlo. 

Oranžový moč

Môže signalizovať nielen bežnú dehydratáciu, ale aj zdravotný problém s pečeňou alebo žlčovodom. A to najmä vtedy, ak máte stolicu svetlej farby. Ide o príznak, že sa do krvného obehu dostáva žlč. Ak je teda váš moč sfarbený do oranžova dlhší čas, radšej vyhľadajte lekára. 

Farba stolice napovie veľa o vašom zdraví: Vieme, ako by mala vyzerať, pozor na tieto zafarbenia!

Moč s odtieňom zelenej alebo modrej farby

Nemusí nevyhnutne signalizovať katastrofu. Kombinácia niektorých potravín alebo potravinárske farbivá môžu totiž moč zafarbiť aj takto netradične. Ak však ide o dlhodobý stav a vy ste nič mimoriadne nekonzumovali, mali by ste sa nechať vyšetriť urológom. 

Tmavohnedý moč

Je príznakom dehydratácie, ale môže poukazovať aj na poruchy pečene a obličiek, ako aj na niektoré infekcie močových ciest. 

Je farba vášho moču
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zakalený moč

Spôsobujú ho infekcie močových ciest sprevádzané bolesťou pri močení. Jeho príčinou môžu byť aj obličkové kamene.

Krv v moči

Môže signalizovať rakovinu močového mechúra. Medzi ďalšie možné príčiny patrí infekcia močových ciest a obličiek. Dôvodom môžu byť aj kamene prostaty, obličiek alebo močového mechúra. Krv v moči je aj príznakom  polycystického ochorenia obličiek alebo kosáčikovitej anémie.

Viac o téme: Moč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu