Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alarmujúce čísla! Pneumatiky pri jazdení sú obrovskou hrozbou pre životné prostredie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH - Časopis Enviromental Pollution zverejnil záverečnú správu výskumu švajčiarskych vedcov z Federálneho laboratória pre vedu a technológiu materiálov. V štúdii sledovali, čo všetko uvoľňujú nielen do ovzdušia automobilové pneumatiky. Výsledky nie sú veľmi potešujúce.

Švajčiarsky tím vedcov z Federálneho laboratória pre vedu a technológiu materiálov (EMPA) sústredil počas svojho posledného výskumu pozornosť na automobilové pneumatiky. Presnejšie povedané na to, čím všetkým tieto pneumatiky "zásobujú" životné prostredie, keď sa postupne odiera ich dezén. A výsledky ich pozorovania neznejú veľmi optimisticky. Zistili totiž, že počas celoživotného používania automobilu sa z pneumatiky oderie asi 10 až 30 percent gumy. Iba na území Švajčiarska sa týmto spôsobom dostalo do ovzdušia približne 200 000 ton mikrogumy. Vedci vychádzali z údajov o predaji pneumatík v rokoch 1988 až 2018.

Čítajte aj: Deťom v aute nehrozí iba smrť z tepla: Vedec prezradil skutočnosť, z ktorej mrazí

Test zimných pneumatík 2014
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ADAC,OAMTC,TCS,UAMK,)

"Veľkosť uvoľnenej mikrogumy si netreba zamieňať s veľkosťou mikroplastov. Sú to úplne rozdielne veličiny," uviedol autor štúdie Bernd Nowack. Toto množstvo predstavuje až 97 percent všetkej mikrogumy uvoľnenej do prírody. Zvyšok je tvorený umelými trávnikmi. Na základe dynamickej analýzy materiálového toku sa tiež podarilo zistiť, že  približne 75 percent týchto častíc zostáva vo vzdialenosti zhruba päť metrov od ciest, zatiaľ čo takmer 20 percent preniká do vodných tokov a päť percent končí v pôde.

„Pneumatiky obsahujú 50 percent gumy, zvyšok tvoria pridané látky. Aby sme mohli vyhodnotiť ich presný dopad na životné prostredie, musíme sledovať každé aditívum zvlášť. Preto je potrebné realizovať ďalšie výskumy," hovorí Nowak. Doterajšie výpočty potvrdili, že 93 percent percent mikročastíc na báze polyméru pochádza práve z odierania pneumatík a iba zvyšných sedem percent zo siedmich najpoužívanejších komoditných plastov.

Viac o téme: AutoPneumatikyOvzdušieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu