Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rodičia, vedci pre vás majú dobrú i zlú správu: Ak sa od vás deti odsťahujú, TAKTO sa vám zmení život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Rodičia, nemeckí vedci pre vás majú dobrú a zároveň zlú správu. Tvrdia, že vaše deti vás síce spravia šťastnejšími, ale až vo chvíli, keď odídu z domu. Uvedené im vyplynulo z prieskumu. Oslovili 55-tisíc ľudí nad 50 rokov zo 16 európskych krajín.

Vedci z Heidelberg University sa respondentov pýtali na ich duševné zdravie, pocity pohody, rodinu a spoločenský život. Ľudia, ktorí mali deti, sa javili šťastnejší, ale platilo to až pre obdobie, keď už s nimi ich potomkovia nebývali. Oproti tomu deti v rodine boli spájané s nižšou kvalitou života.

„Na otázku, či deti prinášajú šťastie, nie je jednoduchá odpoveď. Záleží na štádiu života, v akom sa deti nachádzajú,“ povedal denník The Times vedúci štúdie Christoph Becker.

Rodičia, vedci pre vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zdôraznili, že ich štúdia bola len pozorovanie a nezisťovala príčinu a následok. Becker a jeho kolegovia sa ale domnievajú, že neprítomné deti môžu rodičom pomôcť prekonať stresové udalosti, pretože im poskytujú pocit bezpečia, bez toho, že nevyžadujú neustálu starostlivosť alebo pozornosť.


Čítajte aj: CHYBY, ktoré robíte pri upratovaní určite aj vy: Môžete z nich ochorieť!


„Úloha dieťaťa ako formy sociálnej podpory sa môže stať dôležitá v neskoršej fáze života jedinca,“ napísali vedci v štúdii, ktorá bola uverejnená v časopise PLOS one.

Rodičia, vedci pre vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Všeobecne podľa vedcov platí, že ako ľudia starnú, mať okolo seba skupinu ľudí, ktorým možno veriť, je zásadné. Žiť v manželstve a mať blízkych, s ktorými si vieme pohovoriť o problémoch, je spájané s pocitom väčšej životnej pohody. Neprítomné deti tento pocit ešte umocňujú, ak so svojimi rodičmi udržujú dobré vzťahy, dodal Becker.

Viac o téme: RodičiaDetiOdsťahovanie od rodičov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu