Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veterinári šokujú: Prezradili, aké je najlepšie krmivo pre mačky a psy, je vraj lepšie ako prémiový steak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Veterinári nabádajú majiteľov domácich zvierať, aby kŕmili svoje psy a mačky potravou obsahujúcou hmyz. Britská veterinárna asociácia (BVA) tvrdí, že niektoré krmivá na báze hmyzu sú pre domácich miláčikov lepšie ako prémiový steak. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Veterinári očakávajú u niektorých majiteľov zvierat odpor, tvrdia však, že podľa prieskumov by mnohí z nich takéto krmivo akceptovali. Podľa zástancov takejto stravy poskytujú proteíny z hmyzu ekologickejšiu alternatívu oproti tradičnému krmivu. „Je to úžasná možnosť mať vďaka hmyzu alternatívny zdroj niektorých nutričných zložiek, ktoré používame v krmivách pre domáce zvieratá,“ povedal pre BBC prezident BVA Simon Doherty. Podľa neho je nevyhnutné nájsť zdroje potravín, ktoré nevyčerpávajú pôdu alebo vodu, či nepodnecujú klimatickú zmenu.

Veterinári šokujú: Prezradili, aké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Proteín z hmyzu môže byž podľa Dohertyho zvlášť vhodný pre vegetariánskych majiteľov mačiek, pretože tie potrebujú esenciálnu kyselinu nazývanú taurín, ktorá sa nachádza v mäse, v rybách a hmyze. „Stále budete zabíjať hmyz, avšak pre niektorých vegetariánov to môže byť prijateľnejšie ako zabíjanie kráv alebo kurčiat,“ uzavrel Doherty.

Veterinári šokujú: Prezradili, aké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hmyz sa na farme kŕmi väčšinou ľudským potravinovým odpadom. Holandská firma Protix, ktorá tvrdí, že má najväčšiu farmu na hmyz na svete, odhaduje, že v porovnaní s hovädzím mäsom, potraviny na báze hmyzu potrebujú dve percentá pôdy a štyri percentá vody na kilogram proteínu. Jedna tona hmyzu sa dá podľa tejto firmy vyprodukovať za 14 dní na priestore 20 metrov štvorcových. Hmyz nepotrebuje priemyselné hnojivá alebo pesticídy a produkuje veľmi málo emisií. Výkaly lariev produkujú tiež výživné hnojivo, ktoré nie je kontaminované plastovými fragmentmi, pretože larvy neokusujú plasty (hoci stále požívajú mikroplasty).


Čítajte aj: Stop globálnemu otepľovaniu vďaka kravám: Neuveríte, čím vedci kŕmia dobytok, vynašli revolučný spôsob!


Krmivo na báze proteínov z hmyzu môže mať aj ekonomické výhody. Umožniť môže, napríklad, vývoz zvieracích vnútorností, ako sú srdce a pľúca, do krajín východnej Ázie, kde je po nich podľa BVA veľký dopyt. Odhaduje sa, že domáce zvieratá skonzumujú celosvetovo 20 percent všetkého mäsa.

Prekážkou môže byť cena takéhoto krmiva, ktoré momentálne výrazne presahuje ceny bežných krmív.

Viac o téme: Krmivá na báze hmyzuProteíny z hmyzu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu