Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci objavili lebku pračloveka starú 3,8 milióna rokov: Dychberúce VIDEO, ako ju zrekonštruovali

Vedci objavili lebku pračloveka starú 3,8 milióna rokov.
Vedci objavili lebku pračloveka starú 3,8 milióna rokov. (Zdroj: YouTube/Science News)

ADDIS ABEBA - Vedecký tím v Etiópii našiel takmer kompletnú lebku predchodcu človeka, ktorá je stará 3,8 milióna rokov. Zachovaná lebka pomohla vedcom lepšie určiť ostatné nájdené fosílie a vďaka tomu ukázať, že evolučná cesta človeka bola podstatne zložitejšia, než sme si pôvodne mysleli, píše odborný časopis Nature.

Zachovanú lebku patriacu druhu vyhynutých ľudoopov známych ako Australopithecus anamensis čiže australopiték turkanský žijúci pred 4,2 miliónmi rokmi, našiel vedecký tím na severovýchode Etiópie. Vedci sa pôvodne domnievali, že tento druh bol predchodca druhu známejšieho australopitéka afarského, ktorých preslávil nález pozostatkov samice pomenovanej Lucy v roku 1974. Druh, ku ktorému Lucy patrila, bol dlhé roky mnohými vedcami považovaný za ten, z ktorého sa pred 2,8 miliónmi rokov prvýkrát vyvinul rod Homo - ku ktorému patrí aj človek.

Nová fosília ale zdanlivo jednoduchú vývojovú líniu, podľa ktorej sa z australopitéka turkanského vyvinul australopiték afarský a z neho potom prvý zástupca človeka, rozporuje. Pomocou novo nájdenej fosílie sa totiž preukázalo, že iný, skôr nájdený úlomok lebky v skutočnosti patril druhu Lucy, a zástupcovia oboch druhov museli preto na území dnešnej Etiópie žiť bok po boku najmenej 100.000 rokov.


Čítajte aj: Záhada, ktorá nedá vedcom spávať: V Chorvátsku objavili lebky troch chlapcov


Nájdená lebka podľa všetkého patrila samcovi, ktorého pozostatky po smrti odniesla rieka a pochovala ich pod nánosom sedimentov, uviedol server CNN s odkazom na jednu z vedkýň, ktorá sa na náleze spolupodieľala. Australopiték žil v blízkosti veľkého jazera v inak suchej oblasti. Mal výrazné lícne kosti a veľkú vystupujúcu tvár, ako väčšina zástupcov tohto rodu. Mozgovňa bola dlhá a úzka.

Viac o téme: EtiópiaLebkaPredchodca človeka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu