Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tínedžerka šla deň pred 18. narodeninami na rutinnú prehliadku: Zo zistenia lekára sa zložila

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Kayleigh Cuthbert)

MELBOURNE - Väčšina ľudí spomína na svoje osemnáste narodeniny v tých najpríjemnejších súvislostiach. Toto však nemôže tvrdiť Austrálčanka Kayleigh Cuthbertová, ktorej osud prichystal ťažkú životnú skúšku práve na prahu dospelosti. Zverejnením svojho príbehu teraz apeluje na potrebu šírenia osvety zameranej na transplantáciu ľudských orgánov.

Kayleigh išla deň pred svojimi osemnástymi narodeninami na rutinnú lekársku prehliadku. Lekár zistil, že má vysoký krvný tlak. Urobili jej preto krvné testy, ktoré zistili, že obličky nefungujú tak, ako by mali. Z ďalších vyšetrení vyplynulo, že dokonca úplne zlyhávajú. Len krátko predtým sa jej paradoxne upravila porucha pečene, ktorou trpela od piatich rokov. "Bolo to šokujúce. Skončila som strednú školu, čakala som, že sa mi otvoria nové možnosti a namiesto toho ma zastihla vážna choroba," hovorí tínedžerka. 

Ochorenie obličiek u nej postupovalo veľmi rýchlo, až musela nakoniec podstúpiť transplantáciu. Cuthbertovej rodičia sú síce na zozname darcov orgánov, ale ani jeden z nich nebol vhodný. Prihlásili sa preto do programu Austrálska výmena obličiek, vďaka ktorému našla mladá žena vhodného darcu. Ten zasa potreboval obličku pre iného pacienta, ktorému ju nemohol darovať on a ako darca zasa vyhovovala Kayleighina mama.

Tínedžerka šla deň pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Kayleigh Cuthbert)

Zákrok ale bohužiaľ nedopadol dobre. Asi štyri dni po operácii si pacientka našla na nohe zrazeninu. Vyoperovali ju, ale neskôr pribúdali ďalšie a ďalšie. Testy preukázali, že oblička nepracuje. Cuthbertová musela počas šiestich dní absolvovať štyri operácie. "Určite to bolo jedno z najťažších období pre mňa aj celú moju rodinu," priznáva.

Život osemnásťročnej dievčiny sa znovu vrátil medzi nemocničné múry a osem mesiacov musela pravidelne chodiť na dialýzu. V decembri 2018 si znovu našla vhodného darcu. Od druhej transplantácie ubehlo osem mesiacov a Kayleigh, ktorá sa chce stať dialyzačnou sestrou, sa vraj cíti výborne. "Až po tejto skúsenosti si uvedomujem, akú veľkú šancu som dostala vďaka darcovstvu orgánov. Je to vážna téma a v dnešnom modernom svete by mali o nej hovoriť už moji vrstovníci," uzatvára.

Viac o téme: TransplantáciaObličkyDarcovstvo orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu