Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žena (32) mala na vaječníkoch cystu: Ale to, čo lekári našli vo vnútri, ich naozaj ohromilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Lekárska literatúra je plná prípadov, kedy isté veci skončili v nesprávnych častiach tela. Časopis BMJ Case Reports v tomto trende pokračuje, nedávno informoval o cyste, ktorú mala istá žena na vaječníkoch. Okrem stôp kože, vlasov a kalcifikácií pripomínajúcich zuby v nej objavili aj neznámy predmet, ktorý pripomínal rastlinnú hmotu.

Tridsaťdvaročná žena skončila v nemocnici v americkom štáte Michigan s bolesťami žalúdka. Predbežné vyšetrenie odhalilo možný absces hrubého čreva. Ďalšie testy ale ukázali, že jej ľavý vaječník sa zväčšil na viac než dvojnásobok svojej pôvodnej veľkosti. Vaječník bol pevne prilepený k panvovej stene a hrubému črevu, musel byť preto chirurgicky "odlúpnutý". Vedľa vaječníka lekári našli veľkú cystu zvanú dermoid, ktorú opísali ako "veľmi zapáchajúcu a podozrivú zo superinfekcie". 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Dermoidné cysty sa vyvíjajú z reprodukčných buniek vnútri vaječníkov, ktoré sa môžu diferencovať na všetky druhy tkanív. Príležitostne rastú do kože, vlasov alebo dokonca zubov, čo často vedie k infekciám. Vyžadovaná je antibiotická liečba alebo chirurgické odstránenie. 

Žena (35) pociťovala neznesiteľné mravčenie v nohách: Hororové odhalenie jej problémov

Aj keď to môže znieť trochu nepríjemne, nejde o nič nezvyčajné. To sa však nedá tvrdiť o rastlinnej hmote, ktorá sa záhadne dostala do cysty spomínanej pacientky. Kúsok zeleniny pravdepodobne unikol cez dieru v jej čreve a neskôr sa spontánne usadil vo vaječníkoch. Žena nezaznamenala nijaké vážne príznaky, o deväť dní neskôr ju lekári prepustili z nemocnice. "Tieto prípadové štúdie by mali zmeniť spôsob, akým lekári pristupujú k cystám vaječníkov. Naznačujú, že infekcia môže pochádzať skôr z gastrointestinálneho traktu než z genitálneho," skonštatovali odborníci. 

Viac o téme: CystaVyječníky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu