Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žena (35) pociťovala neznesiteľné mravčenie v nohách: Hororové odhalenie jej problémov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WALTHAM - Lekári v chrbtici ženy objavili parazita po tom, ako sa sťažovala na mravčenie v nohách. Okolo stavcov boli obkrútené larvy pásomnice. Práve tá môže byť príčinou ochorení, ktoré vedú k tvorbe cýst v tele. Potenciálne pretrhnutie cysty by viedlo k okamžitej smrti pacientky.

Tridsaťpäťročná žena z Francúzska skončila v nemocnici kvôli "elektrošokom", ktoré dostávala do nôh. Cítila sa byť slabá a neudržala sa na nohách. Lekárom povedala, že v poslednom období necestovala mimo rodnej krajiny, ale vlastní mačku a bola v priamom kontakte s kravami. Bežné testy nezistili nič nezvyčajné; pravú príčinu odhalilo až vyšetrenie magnetickou rezonanciou. To ukázalo poškodenie na deviatom stavci, presne uprostred chrbtice. Nachádzali sa tam larvy malej pásomnice vyskytujúcej sa u psov a niektorých hospodárskych zvierat. 

Žena (59) zjedla živé žaby, o päť rokov neskôr nastala hrôza: Z prsníka jej vytiahli hnus na FOTO

Pásomnica môže vyvolať ochorenie zvané echinokokóza, čo vedie k tvorbe cýst v pečeni, pľúcach, v nervovom systéme či kostiach. Nebezpečenstvo prichádza pri pretrhnutí cysty, čo spôsobí mierny až závažný anafylaktický šok.

Pacientka podstúpila zákrok a lekári jej predpísali antiparazitárne lieky. Po deviatich mesiacoch bola zbavená infekcie a neobjavili sa ani príznaky opätovného infikovania. Mala mimoriadne šťastie, pretože nebezpečné cysty môžu zostať nepovšimnuté a neliečené celé roky, kým si človek uvedomí, že je infikovaný. O jej prípade informoval odborný časopis New England Journal of Medicine. 

Viac o téme: ChrbticaPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu