Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci objavili zvyšky prehistorického monštra: Šokovalo ich, čo našli v jeho útrobách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/thrive tour)

KÁHIRA - Rozbor kostí basilosaura, ktoré boli spolu s ostatnými pozostatkami nájdené neďaleko egyptskej Káhiry, potvrdil, že tento druh vyhynutej veľryby nemal problém zaútočiť ani na iné obrovské veľryby. Nemecký výskumný tím informoval verejnosť o výsledkoch svojej štúdie v časopise PLOS ONE.

Analýza potvrdila, že išlo o mimoriadne agresívneho predátora útočiaceho aj na obrovské veľryby. Doteraz sa predpokladalo, že veľryba, kedysi mylne považovaná za morského plaza, sa živila najmä drobnými rybami žijúcimi v teplých vodách eocény. Až neskôr tento druh zaradili na zoznam vyhynutých veľrýb a ako potvrdili výsledky spomínanej štúdie, bol mimoriadne agresívny. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Youtube/Prof. Dr. Sc. Norman Ali Bassam Ali Taher Khalaf)

Basilosaurus si schuti zahryzol napríklad do dorudona. Práve kosti tejto prehistorickej veľryby boli totiž ukryté v útrobách objaveného jedinca a zubami prerazená lebka obete naznačuje, že bola ulovená agresívnym spôsobom. "Toto všetko dokazuje, že predátor svoju obeť ulovil a nešlo teda iba o dojedanie nejakých uhynutých zvyškov," okomentovala výsledky výskumu doktorka Manja Vossová z Prírodovedeckého múzea v Berlíne.

Strašidelný objav prehistorických kostier: Bojovníka zavraždili viackrát, mohol byť upírom

Najviac pozostatkov obete bolo nájdených v telesnej dutine dravca. Okrem dorudona šlo o kosti ďalších druhov menších rýb. Vedci uviedli, že takýmto útočným správaním sa v súčasnosti vyznačuje najmä kosatka dravá. Hoci jej veľkosť dosahuje iba polovicu veľkosti vyhynutého basilosaura, systematickou skupinovou prácou nemá problém zlikvidovať ani oveľa väčšieho vorvaňa tuponosého.

Viac o téme: VeľrybaObjavPredátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu