Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Historicky prvé rumunské predsedníctvo otvorené: Dôvera najvyšších lídrov EÚ, protest

Jean-Claude Juncker s rumunskou premiérkou Vioricou Dancilaovou Zobraziť galériu (6)
Jean-Claude Juncker s rumunskou premiérkou Vioricou Dancilaovou (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Slávnostné otvorenie historicky prvého rumunského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa vo štvrtok večer konalo v Bukurešti v sídle Rumunskej filharmónie a na ktorom vystúpili najvyšší lídri EÚ, sa nieslo v znamení potreby ochraňovať základné hodnoty, na ktorých je vystavaná súčasná Európa.

Na ceremoniáli, ktorý spestrilo hudobné vystúpenie Európskeho orchestra špeciálne vytvoreného hudobníkmi zo všetkých členských krajín EÚ, s prejavmi vystúpili predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, predseda Európskej rady Donald Tusk a tiež rumunský prezident Klaus Iohannis, rumunská premiérka Viorica Dancilaová, šéf rumunského Senátu Calin Popescu-Tariceanu a podpredseda Poslaneckej snemovne Florin Iordache.

Iohannis pripomenul, že Rumunsko po dvanástich rokoch od vstupu do Únie dokazuje, že vie zvládnuť "vedúcu úlohu na európskej úrovni". Spresnil, že hlavným cieľom predsedníctva je posilniť Európu, aby bola súdržnejšia, jednotnejšia a silnejšia, lebo EÚ je stále úspešný, výkonný a životaschopný projekt, čoho dôkazom je aj viac ako 60 rokov mieru v priestore Únie.

Poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz a rumunský minister zahraničia Teodor Melescanu
Zobraziť galériu (6)
Poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz a rumunský minister zahraničia Teodor Melescanu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Premiérka Dancilaová zdôraznila, že Rumunsko sa "dôstojne" zhostí svojho mandátu v Rade EÚ, a upozornila, že Rumuni si zaslúžia v Európe rovnaký rešpekt, práva a výhody ako občania všetkých ostatných krajín. Podľa jej slov Bukurešť nechce minimalizovať význam výziev, ktoré stoja pred predsedníctvom, a bude na ne reagovať odhodlane.

Tajani si vyslúžil potlesk publika za výzvu členským štátom EÚ, aby prestali blokovať vstup Rumunska do schengenského priestoru, kam podľa jeho slov táto krajina dávno patrí. Zdôraznil, že vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu bude prospešný pre všetky európske krajiny, a vyjadril nádej, že k tomu dôjde ešte počas rumunského predsedníctva.

Podobné slová mal aj Juncker, ktorý uviedol, že "Rumunsko má svoje miesto v strede Európskej únie" a prirodzené miesto Rumunska je aj v centre schengenského priestoru. Šéf eurokomisie, ktorý mal začiatkom roka kritické vyjadrenia na adresu pripravenosti krajiny zhostiť sa tejto úlohy, vo svojom prejave hovoril aj o výzvach právneho štátu. "Európska únia sa skladá z kompromisov, ale keď príde na podporu právneho štátu a boj proti korupcii, nie je možný kompromis," podotkol. Možno to vnímať ako odkaz súčasnej ľavicovo-centristickej vláde v Bukurešti, ktorá sa snaží úpravou zákonov zmierniť boj proti korupcii.

Jean-Claude Juncker a Antonio Tajani
Zobraziť galériu (6)
Jean-Claude Juncker a Antonio Tajani  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Najväčší potlesk však patril Tuskovi, ktorý všetkých prekvapil, keď celý svoj príhovor povedal v rumunčine a počas vystúpenia citoval rumunských filozofov, spisovateľov a básnikov. Zdôraznil, že je presvedčený o tom, že Rumunsko urobí všetko pre to, aby bránilo záujmy Európy počas svojho funkčného obdobia na čele EÚ, a že vláda v Bukurešti bude klásť dôraz na rešpektovanie pravidiel.

"V našom rýchlo sa rozvíjajúcom svete, v ktorom nás budúcnosť každodenne prekvapuje, dodržiavanie pravidiel a pripútanosť k princípom bude zohrávať zásadnú úlohu," upozornil Tusk. Dodal, že výzvy budú vždy existovať, a preto sa ne treba pozerať ako rumunský spisovateľ Andrei Plešu: "Všetky prekážky sa nám zdajú ako steny. Riešením je ich považovať za zrkadlá alebo okná," uviedol Tusk.

Stovky ľudí protestovali v Bukurešti počas slávnostného otvorenia predsedníctva

Vyše 800 ľudí sa zhromaždilo vo štvrtok večer v centre Bukurešti na proteste pod názvom "Chceme Európu, nie diktatúru". Protest, ktorý sa konal paralelne so slávnostným otvorením rumunského predsedníctva v Rade Európskej únie, sa zaobišiel bez incidentov. Informáciu potvrdil Marian Raduna z občianskej organizácie Odpor, ktorá je súčasťou širšieho protestného hnutia Rezist (Vytrvám), kriticky naladeného voči krokom súčasnej ľavicovo-centristickej vlády, ktorá sa pokúša legislatívne "zjemniť" protikorupčné zákony.

FOTO Historicky prvé rumunské
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Raduna spresnil, že demonštranti, ktorých cez sociálne siete zvolali občianske organizácie Odpor, Korupcia zabíja, Iniciatíva Rumunsko a Declic, prišli do blízkosti paláca Athenaeum, kde sa konal slávnostný koncert, s rumunskými a európskymi vlajkami. Kričali slogany zamerané proti vláde a v prospech Európskej únie a mávali transparentmi s nápismi "Sme s vami, Európa" a "Rumunsko bez omilostenia", čo bol odkaz na snahy vládnucej strany omilostiť popredných politikov obvinených z korupcie.

Cieľom protestného podujatia bolo podporiť proeurópsku cestu Rumunska a ukázať podporu občanov pre právny štát a nezávislé súdnictvo, ktoré súčasná vládna koalícia "sústavne podkopáva". Raduna v tejto súvislosti spresnil, že decembrový prieskum verejnej mienky ukázal, že až 91 percent Rumunov podporuje proeurópske smerovanie krajiny a rovnaký názor má aj 87 percent opýtaných voličov Strany sociálnej demokracie (PSA), ktorej líder Liviu Dragnea stojí za iniciatívami na oslabenie protikorupčných opatrení.

FOTO Historicky prvé rumunské
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Protest bol zámerne načasovaný na dobu, keď v sídle Rumunskej filharmónie vystúpili predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, predseda Európskej rady Donald Tusk a tiež rumunský prezident Klaus Iohannis a rumunská premiérka Viorica Dancilaová.

FOTO Historicky prvé rumunské
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Na proteste podľa agentúry Agerpres nechýbal ani bývalý premiér a bývalý rumunský eurokomisár Dacian Ciološ, ktorý kritizoval skutočnosť, že na otváracom ceremoniáli chýbal Dragnea, ktorý je šéfom parlamentu. Ten na slávnostný ceremoniál na miesto seba poslal podpredsedu Poslaneckej snemovne Florina Iordacheho.

Rumunský prezident prisľúbil konštruktívne predsedníctvo EÚ

Rumunský prezident Klaus Iohannis prijal v piatok dopoludnia predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera v súvislosti so začiatkom predsedníctva Rumunska v Rade EÚ. Prezident sa následne stretol aj s členmi kolégia eurokomisárov. Rozhovory Iohannisa s Junckerom sa týkali priorít, ktoré chce historicky prvé rumunské predsedníctvo v Rade EÚ presadzovať pri výkone európskej agendy v nasledujúcom polroku. 

Bukurešť chce podľa Iohannisa pomôcť dosahovať realistické, konštruktívne a vyvážené dohody medzi členskými štátmi, a to aj napriek zložitému obdobiu, v ktorom bude šéfovať EÚ (nadchádzajúci brexit a eurovoľby). Cieľom má byť prehĺbenie európskej integrácie, stieranie rozdielov medzi členskými štátmi a posilnenie úlohy EÚ na svetovej úrovni.

Diskusie o budúcnosti Európy budú predmetom summitu v Sibiu (9. mája), ktorý má pripraviť strategické priority pre rozvoj Únie po brexite. "Verím, že to bude dobrá príležitosť prostredníctvom spoločnej politickej deklarácie zhodnotiť budúcnosť európskeho projektu," uviedol prezident, ktorý bol dlhé roky starostom sedmohradského mesta Sibiu.

Juncker skonštatoval, že Rumuni šéfujú Únii vo veľmi zložitej dobe blížiaceho sa odchodu Británie z EÚ. Dodal, že úlohou Rumunska bude zabezpečiť, aby EÚ dobre "preplávala" cez prvé pobrexitové obdobie, a tiež "zaistiť stabilitu a poskytnúť nádej" do budúcnosti. Najväčšou výzvou pre Bukurešť bude podľa Junckera dosiahnuť dohodu o viacročnom finančnom rámci na obdobie rokov 2021-27. Rumunské predsedníctvo by podľa neho malo prispieť aj k tomu, aby májové eurovoľby prebehli bez problémov a prípadných vonkajších zásahov. 

"Rumunské predsedníctvo musí byť silné a rozhodné. Prvé predsedníctvo je vždy najdôležitejšie pre každú krajinu," uviedol šéf eurokomisie a vyjadril nádej, že potrebnú stabilitu sa Rumunom podarí nastoliť aj na domácej politickej scéne. Tá je v súčasnosti - pred tohoročnými prezidentskými a budúcoročnými parlamentnými voľbami - poznamenaná politickým súbojom medzi prezidentom a ľavicovo-centristickou vládou.

Viac o téme: PredsedníctvoBukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu