Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na to, na čo myslíte, keď jete! Môžete kvôli tomu skončiť s obezitou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Povedz mi, na čo myslíš, keď si sadneš ku stolu, a ja ti poviem, či schudneš. Dávky jedla, ktoré si zvolíme, sú spojené s duševným rozpoložením, s ktorým ku stolu pristupujeme. Tento mechanizmus vysvetľuje bludný kruh obéznych osôb, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Na čo myslíte, keď si na obede alebo pri večeri nakladáte na tanier porciu jedla? Na to, ako je jedlo chutné, ako je zdravé, alebo na to, aby ste ukojili svoj hlad? Odpoveď vám naznačí, či máte nevyhnutnú tendenciu schudnúť, alebo či je pre vás ľahké zostať vo forme či dokonca schudnúť. 

Matka troch detí schudla za štyri mesiace 15 kg: Aj vďaka JEDLU, ktoré konzumuje každý deň

Dávka jedla, ktorú si zvolíme, je spojená s duševným rozpoložením, s ktorým si sadáme za stôl. Ukázal to výskum predstavený na kongrese americkej Spoločnosti pre výskum ingestívneho správania. Zúčastnili sa ho dobrovoľníci, z ktorých časť mala problémy s nadváhou a druhá časť zas nie. Boli vyzvaní, aby sa obslúžili jedlom, a pritom im vedci dávali pokyny, na čo majú myslieť. Keď merali veľkosť porcií, zistili, že sledované osoby k sebe boli skúpejšie, ak im bol daný pokyn myslieť na zdravie. Nie náhodou sa v tejto situácii v mozgu aktivuje miesto, kde je "sídlo" sebakontroly. Keď im naopak vedci prikázali, aby jedli do sýtosti, porcie, ktoré si dobrovoľníci brali, boli oveľa väčšie. 

Pozor na to, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď sme dobrovoľníkov vyzvali, aby sa sústredili na radosť z jedla, potom si tí, ktorí mali normálnu hmotnosť, naservírovali obvyklé porcie jedla. Naopak ľudia s nadváhou či obézni mali tendenciu vziať si prehnane veľkú porciu," vysvetľuje koordinátorka výskumu Stephanie Kullmannová z Eberhardovej-Karlovej univerzity v Nemecku. U obéznych ľudí to súvisí tiež so zvýšenou aktivitou v tých častiach mozgu, kde sídli chuť. Keď boli vyzvaní, aby sa sústredili na sýtosť, ich mozog "pracoval" menej v zónach, ktoré súvisia s pocitom odmeny. 

"S akými myšlienkami pristupujeme k jedlu, môže prinajmenšom čiastočne vysvetliť bludný kruh, v ktorom sa pohybujú obézni ľudia. Keď sa sústredia na radosť z jedla, porcie sa zväčšujú a rastie pocit uspokojenia, ktorý sa ale znižuje, keď myslia len na to, aby sa zasýtili. Inak povedané, pocit plnosti u tých, ktorí bojujú s kilami naviac, je menej uspokojivý a prináša menšiu radosť než u tých, ktorí s hmotnosťou problémy nemajú," uvádza Kullmannová. Táto skutočnosť má významný dopad, pretože označenie jedla za chutné a zdravé vedie k potrebe uspokojenia, ktorá u ľudí s nadváhou a obéznych končí zvyšovaním porcií. 

Pozor na to, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teraz je jasné, že množstvo jedla, ktoré zjeme, a teda tendencia k tlstnutiu, priamo závisí na veľkosti porcie. Nie náhodou od 50. rokov minulého storočia výrazne rástol počet obéznych ľudí a súbežne s tým rástli aj priemerné porcie v reštauráciach a zariadeniach rýchleho občerstvenia. Zmena duševného rozpoloženia pred jedlom môže pomôcť; ak myslíme na zdravie, máme sklon obmedzovať objem jedla. Hlavne tí, ktorí majú s hmotnosťou problémy a sústredia sa na potešenie z jedla, môžu byť vystavení riziku. 

Viac o téme: ObezitaNadváha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu