Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Bombastický objav v izraelskej púšti: Našli podobizeň mladého Ježiša Krista!

Chrám v Shivte Zobraziť galériu (3)
Chrám v Shivte (Zdroj: Getty Images)

SHIVTA - Obraz Ježiša Krista, ktorý bol v izraelskej púšti objavený pred takmer sto rokmi, podrobili nedávno vedci novej analýze. Z jej výsledkov, ktoré boli zverejnené v časopise Antiquity, vyplynulo, že ide o jedno z najstarších vyobrazení Božieho syna s krátkymi vlasmi.

Keď archeológovia v roku 1920 objavili v ruinách mesta Šivta v Negevskej púšti na stene kostola bližšie neidentifikovateľný obraz, neprikladali mu veľkú dôležitosť. Podľa poslednej analýzy však ide o vyobrazenie tváre mladého Ježiša Krista s krátkymi vlasmi. Je staré približne 1500 rokov. 

Vyblednutá podobizeň na stene chrámu
Zobraziť galériu (3)
Vyblednutá podobizeň na stene chrámu  (Zdroj: Facebook/Dror Maayan Image)

FOTO Vedci sa opäť pokúsili rozlúsknuť záhadu Turínskeho plátna: Podarilo sa im to!

Samotné mesto bolo založené ako farmárska dedina v druhom storočí nášho letopočtu. Tá sa postupne rozrástla a jej existencia sa datuje do ôsmeho storočia, kedy bola dobytá počas arabskej expanzie. Kresťania obývali toto miesto v byzantskom období a práve z tejto etapy pochádza aj kostol, kde bol objavený vzácny obraz. 

Počítačovo upravená podobizeň Krista
Zobraziť galériu (3)
Počítačovo upravená podobizeň Krista  (Zdroj: Facebook/Dror Maayan Image)

"Kristova tvár na tejto maľbe je dôležitým objavom. Patrí do ikonografickej schémy Krista s krátkymi vlasmi. Táto podobizeň bola obzvlášť rozšírená v Egypte a v Sýrskej Palestíne, ale nepochádza z obdobia neskorého byzantského umenia," uviedli vedci vo svojej správe. Pripomenuli, že toto zobrazenie Mesiáša pripomína náboženskú ikonografiu, ktorú používa pravoslávna cirkev a ide o ďalší dôkaz rozmachu kresťanskej komunity a raného kresťanského umenia v danom regióne.

Viac o téme: IzraelJežiš kristusShivta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu