Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada sôch rozlúštená? Nový výskum konečne osvetlil tajomstvo Veľkonočného ostrova

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Fascinujúce sochy nachádzajúce sa na Veľkonočnom ostrove podrobili dôkladnému výskumu už celé generácie vedcov. Avšak doteraz nedokázal nikto s určitosťou potvrdiť dôvod ich existencie. S najnovšou teóriou prišli nedávno aj antropológovia z Binghamton University v New Yorku, ktorí výsledky svojej štúdie publikovali v časopise Hydrogeology Journal.

Jedinečný objav môže prepísať učebnice dejepisu: Našli sa nové dôkazy o ničivej katastrofe

Tichomorský ostrov Rapa Nui je najmä v blízkosti svojho pobrežia doslova posiaty obrovskými sochami, ktoré svet pozná pod názvom Moai. Vytvorené boli medzi rokmi 1200 až 1600 a na ostrove sa ich nachádza približne 900. Niektoré z nich sú vysoké 9 metrov.

Generácie vedcov až doteraz pracovali najmä s teóriou, že tieto pozoruhodné sochy mali náboženský a politický význam. Antropológovia z Binghamton University v New Yorku však v súčasnosti pracujú s inou teóriou, ktorá pripisuje sochám iný, oveľa praktickejší význam. Domnievajú sa totiž, že obrovské kamenné monumenty označovali miesta, kde sa nachádzala pitná voda.

Záhada sôch rozlúštená? Nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Ľudia s takým obmedzeným prístupom k pitnej vode, žijúci v takom suchom podnebí, museli mať dôkladne preskúmané podzemné zdroje pitnej vody, aby prežili na tomto nehostinnom mieste,“ uviedol člen tímu Dr. Carl Lipo. Odhaduje sa totiž, že na ostrove žilo približne 15 až 20-tisíc ľudí. „Boli nútení čerpať vodu práve z pobrežia. Nie je síce sladká, ale nie je až taká slaná ako voda z mora.“ Dve podrobné štúdie vedcov potvrdili prítomnosť polosladkej pitnej vody práve na pobreží. „Teraz, keď vieme o tom, kde sa nachádzajú, dostávajú tieto monumenty úplne iný význam,“ dodáva Lipo.

Podľa neho existuje priama súvislosť medzi polohou sôch a sladkovodnými prameňmi. „Voda vyviera na miestach, kde sa pórovité skaly stretávajú s oceánom. Keď je slabý príliv, je možné ju zachytiť, pretože steká dolu kopcom.“ Navyše, prvé poznámky európskych bádateľov opisujú domorodcov, ako pijú morskú vodu. „Táto informácia potvrdzuje naše výsledky. Myslíme si, že Európania si mylne spájali zdroje pitnej vody vyvierajúcej na pobreží s morskou vodou,“ hovorí antropológ.

Sochy na Veľkonočnom ostrove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Vedci sa teraz snažia podrobnejšie preskúmať spojenie medzi sochami a vodnými zdrojmi a zároveň nájsť odpoveď na otázku, čo sa stalo s pôvodnou civilizáciou. Všetky doterajšie výsledky výskumov zhodne tvrdia, že pôvodní obyvatelia vymreli po príchode Európanov, ktorí na ostrov priniesli nové choroby. „Získanie väčšieho množstva informácií o komunite týchto ľudí nám časom možno dovolí konečne definitívne odhaliť tajomstvo záhadných Moai,“ hovorí Lipo.

Viac o téme: SochyTajomstvoZáhadaVeľkonočný ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu