Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mapa Európy na americký spôsob: To, čo urobili s Českom a Slovenskom, rozpútalo živú diskusiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V sedemnástom vydaní americkej učebnice geografie pod názvom Geography: Realms, Regions, and Concepts sa autori rozhodli použiť na delenie európskych štátov svojskú taktiku. V zakreslení mapy je stanovená presná hranica, ktorá rozdeľuje Európu na západnú a východnú. Svoje miesto sme na západe nenašli.

Kto sa ale umiestnenia v západnej Európe dočkal boli naši českí bratia. Od doby, kedy Európu počas polovice dvadsiateho storočia pevne rozdeľovala hranica už ubehlo zopár desiatok rokov. Vtedy sme sa ešte ako bývalé Československo spolu s Poľskom, Maďarskom, východným Nemeckom a ďalšími štátmi radili ku silnému vplyvu východu zo strany Sovietskeho zväzu.

Ako vidieť v učebnici Geografie pre Američanov, dnes sa situácia dramaticky zmenila. Kým autori Českú republiku zaradili do štruktúr západných vyspelých krajín, pre Slovensko už na to nezostalo miesto. Zo zvyšku mapy pritom možno usúdiť, že na západe našlo svoje miesto tiež Estónsko či Slovinsko, no napríklad také Chorvátsko a iné Baltické štáty už nie.

Na stole ostala aj otázka Krymu, o ktorom sa už od anexie vedú dlhé spoločenské a politické spory. Ten je na mape označený šedou farbou, zatiaľ čo časť samotnej Ukrajiny je radená k východnej Európe. Prvého vydania sa učebnica dočkala ešte začiatkom sedemdesiatych rokov. Jej sedemnáste vydanie vyšlo v novembri 2017 a je aktívnou školskou pomôckou pri výučbe Geografie na amerických školách.

Viac o téme: MapaVýučbaUSAEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu