Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tajomstvo záhadných rúk v európskych jaskyniach: Komunikácia s duchmi?

Vedec skúma tajomné ruky na stene Zobraziť galériu (3)
Vedec skúma tajomné ruky na stene (Zdroj: youtube/nature video)

CÁCERES - Jedna jaskyňa na západe Španielska, rovnako ako ďalšie v Taliansku alebo vo Francúzsku, skrýva naše najintímnejšie puto s prehistóriou - siluety ľudských rúk, ktoré vznikli pred niekoľkými desaťtisícami rokmi.

V malej krivolakej jaskyni Maltravieso v meste Cáceres v provincii Extremadura je tma a kupodivu teplo. Španielsky archeológ Hipolito Collado a jeho tím tam nevstúpili už takmer rok, aby nepoškodili 57 vyfarbených rúk zdobiacich steny jaskyne. 

Tajomstvo záhadných rúk v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/nature video)

Prečo dávni umelci v tejto jaskyni rovnako ako v iných tieto ruky maľovali? Bol to len spôsob, ako tu zanechať stopu, alebo rituál komunikácie s duchmi? Čo môžu odhaliť o úlohe žien v dobe paleolitu, staršej dobe kamennej, ktorá skončila pred 10-tisíc rokmi? 

Aby Collado pomohol poodhaliť rúško nad týmto tajomstvom, začal so súpisom všetkých prehistorických odtlačkov rúk v Európe. On a ďalší archeológovia prechádzali jaskyňu po jaskyni a skenovali a fotografovali všetky ruky, ktoré našli. Ich cieľom je vytvoriť na internete databázu s voľným prístupom v rámci projektu Handpas financovaného Európskou úniou, aby tieto obrázky zachytené v 3D mohli skúmať všetci vedci, ktorí o to prejavia záujem. "Chceme sprístupniť neprístupné umenie," hovorí archeológ. 

Tajomstvo záhadných rúk v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/nature video)

V jaskyni, kde sa človek miestami môže sotva vzpriamiť, kontroluje snímače, aby si overil, či sa hladina oxidu uhličitého, teplota alebo vlhkosť, od jeho poslednej návštevy nezmenili. Podľa neho boli tieto vymaľované ruky objavené v 36 európskych jaskyniach - vo Francúzsku, Španielsku a v Taliansku. Niektoré jaskyne skrývajú aj obrázky zvierat, ale projekt Handpas sa sústreďuje na ruky, ktoré sú ľudským putom s našou dávnou minulosťu. 

Namaľované ruky boli objavené aj v Južnej Amerike, Austrálii a v Indonézii, kde nedávny výskum odhalil siluetu ruky starú 40-tisíc rokov v jaskyni na ostrove Sulawesi. Tá je vo svete najstaršia. Vznikla približne v čase keď homo sapiens, prvý moderný človek, prišiel do Európy. 

O význame týchto rúk a o tom, že im niekedy chýbajú prsty, koluje mnoho teórií. Bol to rituál? Prišli maliari o prsty, ktoré im počas studenej zimy umrzli? Alebo krčili niektoré z prstov v akejsi obdobe znakovej reči, keď maľovali? A čo keby sa ukázalo, že všetky ruky na určitom mieste maľovali ženy? "Uvažujeme o matriarchálnej spoločnosti," vysvetľuje Colladov kolega José Ramón Bello Rodrigo. Je taktiež možné, že homo sapiens alebo pred ním neandertálci iba jaskyňami prechádzal a zanechával v nich svoju značku, akoby hovoril: Bol som tu. 

Profesor britskej Durhamskej univerzity Paul Pettitt, ktorý sa sústredil na polohu rúk na stenách jaskýň, si to nemyslí. Zistil, že prsty bývajú niekedy umiestnené nad hrboľom v stene, ako by ho zvierali. Mnohé ruky zase bývajú skryté vo výklenkoch. "Muselo to dať veľa práce. To nerobíte len preto, že by ste sa chceli baviť," hovorí Pettitt. 

Tajomstvo záhadných rúk v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/nature video)

Prečo sú niektoré ruky "negatívne", akoby maľované podľa šablóny s pigmentmi okolo, a iné "pozitívne", ktoré sú vyfarbené? Francúzsky expert na prehistorické umenie Jean Clottes súdi, že by mohlo ísť o formu šamanizmu. "Farba, ktorú možno nazvať posvätnou, je nanesená na stenu jaskyne, čo vytvára väzbu medzi osobou, ktorá tak urobila, a stenou, teda sprostredkovane mocnosťami, ktoré mohli v tejto jaskyni byť," uvádza. 

Collado si myslí, že niektoré ruky predstavovali varovanie. "V jaskyni Garma (na severe Španielska) sú na jednom mieste zobrazené ruky hneď vedľa veľkej jamy, ktorá by mohla znamenať smrť. Ich cieľom je určite výzva: Stop." 

Viac o téme: JaskyňaNamaľované ruky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu