Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochrancovia prírody bijú na poplach: Po roku 2050 už tieto rozkošné zvieratá neuvidíte

Kvôli pôde vymierajú koaly Zobraziť galériu (3)
Kvôli pôde vymierajú koaly (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Rozširovanie poľnohospodárskej pôdy by mohlo spôsobiť, že do roku 2050 v austrálskom štáte Nový Južný Wales vyhynú koaly. Takúto obavu vyslovili v piatok miestni ochrancovia prírody, z ktorých správy citovala agentúra DPA.

Vedci využili družicové snímky, aby zmonitorovali rýchlosť odstraňovania pôvodnej vegetácie a určili jej dosah na ohrozené druhy zvierat definované Svetovým fondom na ochranu prírody (WWF) i miestnymi ochrancami prírody. Správu publikovali v piatok, na ktorý pripadol austrálsky národný deň ohrozených druhov. Podľa Stuarta Blancha z WWF odhaduje austrálska pobočka tejto organizácie, že na území Nový Južný Wales sa nachádza menej než 20.000 koál a tie sú pri súčasnom tempe odlesňovania na ceste k vyhynutiu, ku ktorému by mohlo dôjsť už v roku 2050. "Musíme toto nadmerné odstraňovanie stromov zastaviť, ak chceme zachovať koaly vo voľnej prírode i pre budúce generácie," povedal. 

Ochrancovia prírody bijú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vláda Nového Južného Walesu odmietla, že by odlesňovaním ohrozovala koaly, ktoré sú podľa nej ochraňované. Uviedla pritom, že nové štúdie preukázali, že koál žijúcich vo voľnej prírode je v skutočnosti oveľa viac než sa pôvodne odhadovalo.

Ochrancovia prírody bijú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Austrálska nadácia AKF, zameraná na ochranu koál a zmenšovanie rizík ohrozujúcich ich prežitie, odhaduje, že v celej Austrálii žije v súčasnosti vo voľnej prírode menej ako 100.000 a možno dokonca len 43.000 koál. Ohrozujú ich úbytok pre nich prirodzeného prostredia, útoky psov, požiare či nehody na cestách. Koaly sa v súčasnosti zaraďujú medzi tzv. zraniteľné druhy, podľa AKF by však mali byť prekategorizované na "kriticky ohrozené".

Viac o téme: KoalyVyhynutieAustráliaNový Južný Wales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu