Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matka (44) si dala na palube lietadla pohár vína: Po vystúpení ju s dcérkou (4) čakala nočná mora

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/Ellie Holman)

LONDÝN - Matka troch detí zo Sevenoaks v anglickom grófstve Kent prehovorila o hororovom zážitku, ktorým si prešla so svojou iba štvorročnou dcérkou Bibi. Po tom, čo vystúpili z lietadla v Dubaji, ich zavreli do väzenia kvôli tomu, že si Ellie Holmanová (44) na palube dala pohár vína. Zadržali jej pas a predpokladá sa, že kým jej prípad nevyriešia, bude musieť zostať v krajine. To však môže trvať aj rok. Už teraz ju nepríjemnosti stáli okolo 30-tisíc libier za právne poplatky, výdavky a neprítomnosť v práci. Jej zubná ambulancia je zatvorená a podľa ženy prišli o všetky rodinné úspory.

Slovenka si v Dubaji zaplatila výlet: Mal to byť krásny zážitok, skončil fiaskom

Jej nočná mora sa začala po tom, ako 13. júla vystúpila z lietadla spoločnosti Emirates Airlines v arabskej krajine. Počas letu z Londýna jej spolu s jedlom ponúkli bezplatne aj pohár červeného vína. Aerolínie bežne podávajú alkohol pri letoch z Veľkej Británie do Dubaja.

Na letisku Ellie zistila, že jej víza nie sú platné. Podľa jej slov navštívila Spojené arabské emiráty už niekoľkokrát predtým, takže si myslela, že doklady sú stále v poriadku. Imigračný úradník jej však vysvetlil, že vízum platí len pre jednu návštevu a povedal jej, že si musí kúpiť letenku a okamžite sa vrátiť do Londýna.

Ellie pre portál MailOnline uviedla, že požiadala úradníka, aby jej umožnil požiadať o nové vízum na letisku, keďže jej dcéra bola po osemhodinovom lete poriadne vyčerpaná a predstava, že by si mali teraz kúpiť letenku a rovno absolvovať celú tortúru znova, bola nemysliteľná. Počas vypätej situácie sa vraj na ňu pracovník nahneval a odmietal odpovedať na jej otázky. Potom sa jej spýtal, či požila alkohol. Holmanová priznala, že mala na palube pohár vína, ktorý jej zadarmo poskytli zamestnanci aerolínií.

Matka (44) si dala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ellie Holman)

Úradníka však jej odpoveď neuspokojila, práve naopak. Podľa neho sa konzumáciou alkoholu dopustila zločinu. Keď si ho Holmanová začala natáčať na mobilný telefón, aby mala dôkaz o jeho hrubom správaní, obkolesili ju ozbrojení príslušníci polície, pretože natáčanie letiskových zamestnancov je trestným činom. Matku s dievčatkom odviedli do cely a zobrali im telefóny aj pasy.

Potom ich odviedli na policajnú stanicu, kde žene zobrali vzorku krvi kvôli otestovaniu na prítomnosť alkoholu. Keď zamestnancov prosila o vodu, jedlo či použitie toalety, jej žiadosť bola zamietnutá. Spolu s dcérkou museli údajne spať v jedálni, ktorú využívali aj ostatní uväznení. Svetlá neustále svietili a bez klimatizácie sa tam pomaly nedalo vydržať. Výsledky testu vraj ukázali 0,04 promile alkoholu v krvi.

Na policajnej stanici držali vystrašenú dvojicu tri dni. Jedlo údajne smrdelo ako staré odpadky a vôbec sa nevyspali. Ellie tvrdí, že jej odmietli poskytnúť vankúš aj možnosť prezliecť sa. Bola nútená čistiť toalety a podlahu pred očami svojej dcéry. Bibi bola zo všetkého v šoku.

V tom čase v ich dome v Kente tŕpol manžel Gary od strachu, pretože sa mu dlhšie neozývali. Keď sa priatelia ženy dozvedeli, že je vo väzení, chceli ju navštíviť, ale nikoho k nim nepustili. Gary po oboznámení sa so situáciou zveril ich ďalšie dve deti vo veku deväť a osem rokov príbuzným a nasadol na lietadlo do Dubaja.

Matka (44) si dala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ellie Holman)

Holmanovú s dcérkou opäť previezli na letisko a prepustili ich na kauciu. Bibi s otcom môžu odletieť späť do Dubaja, zatiaľ čo Ellie prichýlili priatelia, pretože musí zostať v krajine. Gary uviedol, že skúsenosť s väznením jeho partnerky a dcérky bola "zničujúca pre celú rodinu". Podľa neho je Ellie vynikajúca matka, ktorá by nikdy vedome neporušila zákon. Pýta sa prečo potom spoločnosť Emirates Airlines podáva alkohol cestujúcim, keď im tým môže spôsobiť problémy.

Podľa britskej neziskovej organizácie Detained In Dubai, ktorá sa zaoberá ľudskými právami a zastupuje aj Ellie, sa v SAE zachováva zavádzajúci dojem, že konzumácia alkoholu je u návštevníkov zo Západu úplne legálna. Bary, hotely, reštaurácie či kluby ponúkajú alkoholické nápoje, takže turistov by nemali viniť z toho, že sa domnievajú, že emiráty tolerujú západné zvyky, čo je však ďaleko od reality. Turistom za zistenie požívania alkoholu hrozí taktiež väzenie.
 

Viac o téme: VínoLietadloVäzenieSpojené arabské emiráty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu