Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci varujú pred veľkým rizikom: Tieto JEDLÁ naozaj spôsobujú rakovinu, v obchodoch sa im vyhnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Toto je zoznam potravín, ktoré sú zdrojom karcinogénnych látok spôsobujúcich rakovinu. Vedci jeho vytvorením poukazujú na to, že pri výbere potravín v supermarketoch môžeme buď urobiť veľa pre svoje zdravie, alebo naopak podporiť diagnózy, ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú vznik onkologického ochorenia.

Mäsové výrobky

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že napríklad konzumácia približne dvoch plátkov slaniny denne môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva až o 18%. Konzumácia mäsových výrobkov zvyšuje aj šance na vznik rakoviny žalúdka, pretože obsahujú dusičnany, ktoré sú karcinogénne.

Inšpekčnou kontrolou neprešlo viacero
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny ošetrené pesticídmi

Pesticídy, ktoré spoľahlivo likvidujú choroby a škodcov pri pestovaní poľnohospodárskych plodín, spoľahlivo likvidujú aj nás. EÚ vyzýva na ich prísnejšie testovanie, ktoré musí prebehnúť ešte skôr, kým sa začnú používať. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny tvrdí, že pracovníci v poľnohospodárstve, ktorí prichádzajú s pesticídmi priamo do styku, sú riziku vzniku rakoviny vystavení viac ako zvyšok obyvateľstva.  

Prestaňte piť alkohol! Tieto úžasné veci sa dejú s vaším telom, keď abstinujete

Cukor

Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že cukor priamo zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Lenže jeho neprimeraná konzumácia vedie k obezite, ktorá je veľmi často spúšťačom onkologického ochorenia.

Ako vplýva cukor na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Alkohol

Alkohol je na zozname potravín podporujúcich vznik rakoviny označený ako karcinogénna látka 1. triedy, uvádza odborný magazín Which?

Vedci varujú pred veľkým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Umelé sladidlá

Vedci vyzývajú, aby boli umelé sladidlá a potravinárske prídavné látky viac testované Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, pretože používanie niektorých z nich vážne ohrozuje ľudské zdravie a podporuje vznik onkologických ochorení.

Viac o téme: Rakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu