Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Einsteinove súkromné denníky odhalili šokujúce skutočnosti: Toto ste o géniovi určite netušili

Albert Einstein Zobraziť galériu (3)
Albert Einstein (Zdroj: TASR/AP)

TRENTON - Čerstvo publikované súkromné cestovné denníky nemeckého teoretického fyzika Alberta Einsteina odhaľujú jeho rasistické a xenofóbne postoje. Svetoznámy vedec si denníky viedol od októbra 1922 do marca 1923 a mapujú jeho dojmy z ciest po Ďalekom a Blízkom východe, informovala spravodajská stanica BBC.

Ide o prvé vydanie týchto dokumentov ako samostatnej publikácie v angličtine. Knihu vydalo vydavateľstvo Princeton University Press pod titulom "Cestovné denníky Alberta Einsteina: Ďaleký východ, Palestína a Španielsko 1922-1923". Einstein cestoval zo Španielska na Blízky východ a cez Srí Lanku (vtedajší Cejlón) do Číny a Japonska. Po príchode do prístavu Saíd v Egypte si fyzik poznamenal: "Levantínci každého odtieňa, akoby ich vychrlilo peklo." O ľuďoch žijúcich na Cejlóne napísal: "Žijú v obrovskej špine a zápachu. Robia málo, ale málo aj potrebujú."

Einsteinov despotický manifest: ZOZNAM absurdných pravidiel, ktoré musela dodržiavať jeho manželka

Najostrejšiu kritiku si však Einstein rezervoval pre Číňanov. Vo svojich denníkoch totiž označuje čínske deti ako "bezduché a obmedzené". Fyzik ďalej pokračuje v negatívnom zovšeobecňovaní, keď píše, že by bola "katastrofa, ak by Číňania vytlačili všetky iné rasy". Einstein však neskôr označil rasizmus za "chorobu bielych ľudí".

Einsteinove súkromné denníky odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Einstein emigroval do USA v roku 1933 po tom, ako sa v Nemecku dostal k moci Hitler a jeho nacistická strana. Preslávil sa svojou vedeckou genialitou, ako aj humanitárstvom. Tento vedec židovského pôvodu predniesol vyššie zmienený výrok v roku 1946 na Lincolnovej univerzite, ktorá ako prvá v Spojených štátoch udeľovala tituly aj černochom.

Viac o téme: DenníkRasizmusVedecAlbert Einstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu