Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Einsteinov despotický manifest: ZOZNAM absurdných pravidiel, ktoré musela dodržiavať jeho manželka

Albert Einstein Zobraziť galériu (3)
Albert Einstein (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Na povrch vyplávali nové fakty zo života vedca Alberta Einsteina. Tak, ako tento génius miloval vedu, na druhej strane nedokázal rozdávať lásku svojim najbližším a život v rodine zosumarizoval do presných pravidiel, na základe ktorých malo jeho manželstvo fungovať podobne, ako presná vedecká teória.

Hoci je vedecký prínos nemeckého matematika nepopierateľný, informácie z jeho súkromného života majú od geniálneho manžela a otca veľmi ďaleko. Americký spisovateľ Walter Isaacson vo svojej knihe Einstein: Jeho život a vesmír vyťahuje zo skrine tohto fyzika jedného kostlivca za druhým a po prečítaní niektorých faktov majú čitatelia chuť prejaviť väčšiu úctu a obdiv k jeho manželke než samotnému Einsteinovi.

Jeho prvá žena, Srbka Mileva Maričová, bola totiž matematička a svoju úspešne sa rozbiehajúcu kariéru pribrzdila iba preto, aby sa mohla starať o deti a manžela. Sebecký prístup Einsteina k deťom a rodine dokazuje aj fakt, že po narodení prvej dcéry v roku 1902 súhlasil s adopciou, pretože v tom čase nebol schopný postarať sa o svoju rodinu. Manželom sa neskôr narodili dvaja synovia - Hans a Eduard. Napriek svojej vyťaženosti Mileva pomáhala mužovi pri formulovaní teórie relativity, podľa niektorých zdrojov bola dokonca jej spoluautorkou.

Einsteinov despotický manifest: ZOZNAM
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Namiesto vďaky a obdivu zo strany Alberta ju však čakalo iba ponižovanie a manžel si rád odskočil do postelí iných žien. V roku 1914, keď cítil, že manželstvo je už neudržateľné, sa ho pokúsil zachrániť zoznamom podmienok, do ktorých zhrnul presné pravidlá pre svoju manželku. Pri pohľade na ne je ťažké uveriť, že týmto spôsobom chcel udržať manželstvo a rodinu, pretože zoznam má výrazný mizogýnsky (nenávistný k ženám) podtón.

Einstein  napríklad požadoval, aby Mileva udržiavala dom v poriadku a priniesla mu tri jedlá denne, aby sa on mohol nerušene najesť vo svojej izbe. Oblečenie malo byť vždy čisté a pripravené. Zoznam pokračoval bez akýchkoľvek výhod pre Milevu, pretože mimo domu smela ísť iba v spoločnosti manžela a rozprávať mohla iba vtedy, keď jej to dovolil. Tiež chcel, aby ukončila vzťahy s priateľkami a neočakávala od neho žiadne prejavy intímnej náklonnosti. 

Albert Einstein napísal odkaz na FOTO mladej Talianke (22): Teraz by ho za to možno obvinili

Zoznam v plnom znení

Vždy sa presvedčíš, či:

  •         je moje oblečenie čisté a vhodné
  •         som dostal do mojej izby tri jedlá denne
  •         je moja spálňa a pracovňa v poriadku a môj stôl je pripravený na moje použitie

Nepožaduj osobné vzťahy so mnou, pokiaľ na ne nebudú nejaké spoločenské dôvody

  •         konkrétne nebudeš požadovať, aby som zostával s tebou doma
  •         alebo cestoval a chodil s tebou von

Budeš poslúchať vo všetkých nasledovných bodoch:

  •         nebudeš odo mňa očakávať žiadne prejavy intimity a nebudeš ma z ničoho obviňovať
  •         prestaneš rozprávať, keď ťa o to požiadam
  •         odídeš z mojej spálne a študovne vždy, keď ťa o to požiadam

Musíš mi sľúbiť, že ma nebudeš ponižovať pred našimi deťmi ani slovami a ani činmi.

Einsteinov despotický manifest: ZOZNAM
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Napriek tomu, že Mileva v záujme zachovania rodiny s požiadavkami súhlasila, po roku nechala despotického manžela v Berlíne a s oboma synmi odišla do Zürichu. Rozvod prebehol až v roku 1919. Po odchode manželky mal Einstein dve priateľky. V roku 1912, čiže v čase, keď bol ešte zosobášený s Milevou, si vzal svoju sesternicu Elsu a neskôr sa zaplietol so sekretárkou Bette Neumannovou. "Objavovanie teórie relativity bolo pre Einsteina zrejme jednoduchšie ako nájdenie vzorcov pre fungovanie rodiny a osobného života," zhodnotil osobný život fyzika Isaacson.

Viac o téme: ManželstvoAlbert einsteinMileva maric
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu